Pages

Monday, December 7, 2009

GELEK dan GENTEL DI DAPUR.....hohoho...

Assalamualaikum.....

Malam tadi aku buat karipap lagi. Kali ni main hentam je bahan2 yang digunakan. Maksud aku, takde la beria2 sangat ikut sukatan macam mula2 buat dulu. Konon2 dah terer la tu. Terer la sangat kann. Kira terer la sikit dari budak darjah 6....miahahahaha...

Biarkan saja gambar berbicara...(Aku kepenatan baru balik dari klinik mata....)


Mula2 nak gelek doh dengan mesin ni sebab tak pernah guna sejak beli. Tapi proses jadi lambat sebab doh asek sangkot2 je...hmmm....



Nak tak nak, kena jugak menggelek cara tradisi.... Abeh mengembang muscle aku.....haha....



Inti karipap. Campuran daripada kentang + udang kering + ayam + serbuk kari + bawang besar + bawang merah + cili padi + garam



Rupa doh yang telah siap digelek. Gelek atas plastik, pastu lipat plastik tu supaya doh tak melekat kat penggelek...



Inilah rupanya karipap yang telah siap digentel oleh anak buah aku. Aku tukang gelek dengan isi inti je. Mana sempat nak gentel sama wehhh... (Lagipun aku tak pandai dalam bab gentel menggentel ni....uhukkkk...)



Beginilah rupa karipap yang telah siap digoreng. Buruknya la haiii rupa dia....huhuhu...



Dan ini pula adalah lebihan doh. Aku buat seperti kuih gunting dengan menggunakan mesin yang mula2 tadi.....hikkhikk....


p/s: Aku penat sangat sekarang ni. Penat seluruh badan, apatah lagi fikiran yang makin berkecamuk. Seboleh mungkin aku berusaha untuk bersabar. Namun, kadang2 tersasar juga kesabaranku ini. Sampai bila aku mampu bertahan....??
.