Pages

Saturday, September 11, 2010

MENJELANG 1 SYAWAL 1431: Turun padang jadi chef...

Assalamualaikum...

Macam mana dengan hari raya korang?? Meriah atau gundah? Harap-harap semuanya gembira la ya menyambut Syawal kali ni. Dah banyak kumpul duit raya ke..?? Hahahaha... Ni yang rasa nak jadi budak balik semula ni sebab dapat duit raya. Dah veteran macam sekarang ni dah tak merasa dah semua tu... huhuhu... Sodih denn... =D

Aku saja je nak kongsikan menu berbuka masa hari akhir puasa hari tu. Esoknya dah nak raya, maka semua benda kena la buat pada hari tu. Kalau buat awal sangat, takut nanti macam tak meriah je nak sambut raya. Jadi, aku dengan kakak dan adik serta ipar-duai mula la buat kerja-kerja kat belakang dapur ni. Seperti selalu, mak aku mesti buat sop gearbox, rendang daging, rendang ayam dan juga lemang.

Sop gearbox sebelum masak... Adik aku yang tolong potong tulang-tulang ni semua...


Sop gearbox setelah masak. Aku yang buat sop kali ni dan malam raya tu jugak sop dah tinggal kuah je. Adik aku cakap aku boleh buat meniaga sop lepas ni... Banggo denn. Kombang abeh idong ni haa... ekekekeke....


Rendang daging. Aku dengan kakak tukang potong daging. Pastu kakak dengan adik ipar yang perah santan. Adik aku tukang jaga api. Hangit sikit sebab api masa memula tu besar ... hahaha...


Lemang: Adik aku tukang hidupkan api. Kakak aku dengan adik ipar tukang perah kelapa. Aku tukang masukkan beras pulut dalam buluh dengan ejas sukatan santan. Dan seperti selalu, aku jadi tukang jaga dan hentak lemang ni... Syukurlah lemang tu masak dengan elok dan dah habis hari ni (raya kedua).


Melepuh tapak tangan aku gara-gara menjaga lemang ni.. Takpe la, setahun sekali je buat lemang ni pon....


Tukang mesin kelapa... Selalunya abang aku yang buat kerja ni. Tapi disebabkan hari tu dia keluar bandar, maka anak sedara aku la yang kena ambil alih tugas... hehehe...


Aku kata: Selamat menjamu selera.. :)