Pages

Monday, June 6, 2011

Tadaaaaa.....!!!

Assalamualaikum...

Tadaaaaa.....!!!

Ni la yang jadi dengan inti semalam tu. Aku buat karipap versi roti gardenia. Aku tiru idea ni dari dapur Kak Pah lagi. Tenkiu Kak Pah sebab kongsi idea. Tak pernah terfikir lak nak buat macam ni... Resepi inti versi aku ni ada kat sini ya.. :P

Aku suruh abang aku belikan satu bantal roti gardenia yang panjang tu. Tapi roti tu takde dan dia belikan dua bantal roti gardenia yang pendek. Habis semua roti tu aku jadikan karipap segera ni.. Manakala kulit yang dipotong tu aku suruh anak sedara campak kat dalam kolam ikan keli.. Keceburrr air kolam tu berbunyi... haha...

Potong tepi roti tu untuk buangkan kulitnya. Tapi aku potong kiri kanan je... Sayang lak nak buang banyak-banyak.. hehe.. Pastu lenyek/gelek roti tu hingga leper/nipis. Letakkan inti kat tengah-tengah..

 Sapukan tepinya dengan campuran tepung gandum + sedikit air supaya melekat...

 Lipatkan roti yang sudah berinti tadi... Tekan-tekan sikit..

 Tekan dengan garfu untuk menguatkan lagi tepi roti tu...

Beginilah rupanya sebelum digoreng....

Tadaaaa...!!! Inilah hasilnya selepas digoreng dengan api yang sederhana. Jangan gunakan api besar sebab roti ni cepat garing...

 Perut kecik.. Makan dua keping je dah kenyang... hehe..

 Assistant cilik aku sekejap tadi... haha...

Aksi masing-masing bila bergambar.... huhu... Maaf la ya, dapur aku berkecah sikit... ;)

Karipap roti ni sedap dimakan masa panas-panas tu. Tapi anak buah aku sekarang ni tengah makan untuk second round kat dapur tu haaa.. Siap tanya aku lagi boleh makan lagi ke tak karipap roti tu.. haha... Aku cakap, makan je la... janji jangan buang...

p/s: Asyik tempek gambar makanan je kan... Okay la tu dari tempek gambar muncung.. kehkehkeh...