Pages

Thursday, July 19, 2012

Sendirian berhad punya frozen...

Assalamualaikum...

Sendirian berhad punya frozen...

Ingat lagi tak kat entry yang aku post minggu lepas..?
Tak ingat la tuuuu..., kan...?
(Cara ko tanya tu macam la entry ko tu meletops.... ahakkss...)
Tak ingatpun takpe la haiihh...
(Malu den... ehehhh...)

Apa kata korang gugel karipap bawang putih...
Cer (??) tengok apa yang keluar kat situ...
Kehkehkeh...

Kat entry tu aku ada bagitau yang aku nak buat karipap frozen, kan..?
So, akupun buat la...
Kali ni takde dah nak ikut sangat sukatan tu...
Main agak-agak je... ecehhh...
Maka dapat la dalam 60 ketul karipap tu..
Semuanya berintikan sardin dan kentang dengan berversi-kan karipap garfu...
No more karipap bawang putih..
Ahahaha...




Disebabkan untuk kegunaan sendirian berhad, maka kesemua karipap tadi tidak dimasukkan ke dalam plastik. Cukuplah sekadar susun macam kat dalam gambar tu dan cover dengan plastik supaya karipap tu tak sejuk sangat (bajet kelakar la tu.. ahakk...). Okay la kott... Ke, tak boleh buat macam ni..? Aku manatau pasal frozen food ni.. Pastu ikut suka hati aku je nak letak berapa ketul kat dalam pinggan daun pisang pelesu tu.. Sendirian berhad punya frozen la katakan... kehkehkeh...




Daripada lima pinggan, kini tinggal dua pinggan tu je.. Yang ni aku buat display je kat blog ni.. Tunggu kakak aku balik hari Jumaat ni baru nak goreng.. hehehe.. Seronok pulak dok buat karipap ni.. Jom sama-sama buat jom.. Boleh jugak buat untuk berbuka bila puasa nanti... Pastikan inti karipap yang kita masak tu tidak terdedah kepada lalat.. Lebih-lebih lagi jika inti tu ada udang kering ataupun sardin.. Memang kegemaran lalat untuk mengawan... Beringat sebelum kena... 

Rupa-rupanya adunan doh tu jika dibiarkan semalaman dan tutup dengan tuala kecil yang dibasahkan, adunan tersebut akan menjadi semakin lembut dan tidak liat.. Maksudnya, kita adun doh tu sebelum tidur, pastu esok pagi baru kita canai dan letak inti..

p/s: Hari tu aku tak larat nak buat terus, so aku biarkan dulu adunan doh tu berkelubung kat atas meja... Agak terkejut jugak sebab bila pegang je doh tu, rasa lembut semacam je..