Pages

Tuesday, March 19, 2013

Kategori..

Assalamualaikum...

Kategori..


Ada orang, bila melihat dari segi gaya dia bekerja, memang mengancam, memang terus masuk dalam kategori boleh diharap. Tapi bila melihat hasil kerja dia, sangatlah mendukacitakan...


Ada juga orang, bila melihat dari segi penampilan dan cara dia bekerja, nampak macam selekeh je, nampak macam tak bersungguh-sungguh dan sambil lewa sahaja.. Namun apabila kerja dia dah siap, nah, hasilnya sangatlah tip-top. Memang tak sangka sungguh...


Anda dalam kategori yang mana satu..? Kategori yang pertama ataupun kategori yang kedua..? Mungkin ada dari kalangan kawan-kawan anda yang berada dalam kedua-dua kategori ini.. Boleh la kongsi sekali.. 


p/s: Kalau dalam bab kerja, semua orang mengaku dia pekerja yang bagus dan berwibawa.. Betul tak..? Mana boleh nak komplen-komplen.. Kang tak pasal-pasal naik angin la pulak.. Bila lagi nak isi bakul angkat sendiri.. hehehe...

The making of tauhu kering berinti..

Assalamualaikum...

The making of tauhu kering berinti..

Hari ni aku nak kongsikan cara nak buat tauhu kering berinti ni.. Benda ni dah banyak hari dah aku buat tapi baru sekarang ni berkesempatan nak letakkan kat blog ni.. Al-maklum la kan, sibuk baca novel je.. kehkehkeh..


Okay, kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan.. Lepas tu barulah cara nak membuatnya... Sila fokus betul-betul ya.. Ecehhhh... haha..


15 ketul tauhu kering, seulas bawang putih, satu labu bawang besar, dua biji limau kasturi, sedikit cili api atau cili besar..


Sedikit udang.. Boleh digantikan dengan isi ayam atau daging cincang atau sosej.. Ikut suka masing-masing..


Bahan yang telah dicincang/hiris/potong/mayang... Gunalah istilah apapun...


Potong bahagian atas tauhu secara bersilang (bentuk X) dan perlahan-lahan terbalikkan tauhu tadi.. Jangan sampai terkoyak..


Kutil isi tauhu tadi dan masukkan ke dalam bekas..


Gaulkan isi tauhu tadi dengan bahan yang telah dihiris/mayang tadi.. Masukkan sedikit garam dan perahkan air limau kasturi.. Gaul sebati dan rasa.. Kalau nak letak lada hitampun boleh jugak..


Sumbatkan inti tadi ke dalam sarung tauhu. Padatkan bagi mengelakkan inti terkeluar semasa proses menggoreng.. Lepas tu letakkan anggaran satu sudu makan telur yang telah dipukul ke atas inti tersebut...


Telur digunakan untuk melekatkan inti agar tidak berterabur...


Tauhu yang sudah siap disumbat dan sedia untuk digoreng...


Goreng tauhu dalam minyak yang panas tetapi dengan api yang sederhana besar.. Goreng hingga bahagian atas kekuningan.. Lagi bagus jika gunakan minyak yang banyak sampai tauhu tu tenggelam..


Terbalikkan tauhu.. Pastikan inti tadi sudah mengeras sebelum diterbalikkan..


Dan inilah hasilnya... hehh...


Tauhu ini elok dimakan ketika panas sebab dia punya kulit so crunchy.. Makan dengan sos ataupun ngap begitu sahaja.. haha..


Resepi asal aku copy dari sebuah majalah dan aku letakkan kat blog dapo aku tu.. Tapi untuk yang ini, aku modified ikut cara sendiri dan gunakan bahan yang sedia ada kat dapur.. Jangan dok pening-pening nak fikir pasal inti ni.. Kalau nak letak sayurpun boleh tapi kena pastikan tidak berair sebab takut nanti kulit tauhu tu lambat masak/garing..


p/s: Selamat mencuba... :)