Pages

Wednesday, October 2, 2013

Oh my gupi guppy... :D

Assalamualaikum...

Oh my gupi guppy... :D


Ikan gupi yang aku ngecek kat akak sebelah hari tu dah semakin selesa duduk dalam pasu bahulu mak aku.. Yang dalam botol minyak tu pun dah okay dah.. Malahan dah ada yang beranak kecil.. Makin meriah dorang berkumpul kat situ.. hehe...



Siap ada lagu background lagi tu.. Oh my sweetheart.. hahaha...




Semalam, makcik depan rumah bagi aku satu pokok keladi ni.. Pokok ni kena tanam dalam tanah yang berair.. So, akupun ambil lagi sebuah pasu bahulu mak aku kat dalam stor tu.. Kali ni aku main ambil je, takde dah nak tanya mak dulu... Rasanya dia bagi je kottt.... hehh...




Aku nak biarkan dulu pokok tu stabil sebab baru tanam, kan.. Lepas tu aku dah plan dah nak letak jugak ikan gupi kat dalam tu.. So, takde la nanti jentik-jentik membiak dengan jayanya sebab pasu ni ada air yang banyak..


p/s: Pasu bahulu mak aku masih ada lagi dua buah.. Rasanya mungkin aku perlukan lagi sebuah untuk letak pokok bunga yang berdaun macam lalang hari tu.. Lagi sebuah tu biar je la kat dalam stor tu sebab yang tu ada penutup..

Cucur manis buatan sendiri..

Assalamualaikum...

Cucur manis buatan sendiri..


Ni cucur manis yang aku buat sendiri.. Bukannya cucur manis dari adabi tu.. Resepi cucur manis ni aku ambil dari kawan kt grup masakan.. Terima kasih Maiza atas perkongsian resepi ini..


Senang je nak buat cucur manis ni.. Sekejap je dah siap.. Daripada membeli, baik la buat sendiri.. Berbaloi-baloi dan sangat menjimatkan.. Budak-budak pasti suka makan cucur manis ni.. :)






Macam-macam pesen cucur manis yang keluar.. Ada yang bulat, ada yang lonjong dan ada jugak yang bertanduk... hahaha... Al-maklum la, tangan aku ni kan tak berseni... kehkehkeh...





Rupa cucur manis ni tak cantik sebab aku tak pandai nak 'mencekut' dengan jari.. Aku just guna sudu je.. Tapi rasanya memang sedap... Kalah cucur manis adabi tu.. Ooppsss...!!!


Nota: Ada kawan bagitau, kalau nak dapatkan cucur manis yang cantik dan lembut, kena bancuh dengan air panas dan gunakan scoop tembikai masa nak masukkan adunan dalam kuali..


p/s: Nak cuba buat..? Boleh tengok resepi kat blog dapo aku yang dah lama tak berasap tu.. hehh....
.