Pages

Monday, February 3, 2014

Sessi masuk dapur: Meroti dan mendonat..

Assalamualaikum...

Sessi masuk dapur: Meroti, mendeko dan mendonat.. 



Roti ni aku buat menggunakan campuran antara tepung gandum dan tepung roti iaitu 7 cawan tepung gandum dan 1 cawan tepung roti.. Aku uli guna tangan je.. Malas nak guna mixer.. 


Yis yang dah mengembang...




Hasil tangan dua orang anak buah.. 


Setiap doh tu aku timbang dengan kadar berat lebih kurang 50 gram.. Lepas tu roti sosej dengan roti yang ada manik urai kaler warna-warni tu anak buah aku yang gelek doh dia.. Dua orang anak buah yang sangat rajin menolong aku.. Sosej tu aku potong dan belah dua dan dorang juga yang letakkan atas doh tu.. Aku ajar la cara nak buat.. Lepas tu terus dorang boleh buat sendiri..







Roti bentuk bunga ros tu kitorang buat sama-sama.. Aku saja nak mempelbagaikan peten roti ni sebab akupun tak pandai bab mendeko ni.. Sampai terbukak kelopak bunga ros tu.. hehh..


Satu tu je yang aku letak krim sebab aku tak pandai nak belah roti tu padahal krim butter tu aku dah buat dulu dah.. huhuhu..


Roti ni aku yang buat.. hehe..


Resepi doh roti ni ada kat blog dapo aku ni ya... Cuma kali ni aku tak letakkan dough softener dan hasilnya roti masih lagi lembut.. Tapi takde la selembut roti yang dibuat oleh chef atau pakar... huhu... Kat sinipun ada jugak roti yang aku buat dengan menggunakan resepi yang sama..


Okay, habis cerita kisah meroti.. Sekarang ni sambung kisah mendonat pulak naaaa... heeeee...


Yis yang dah kembang...


Tepung gandum + garam...


4 biji kentang rebus yang dilenyek..


Ramas-ramas hingga jadi seperti serbuk roti.. Kemudian curahkan campuran yis ke dalamnya dan uli sebati..


Doh yang dah siap di-uli dan tak melekat di tangan..


Bulat-bulatkan dulu.. Setiap ketul beratnya dalam anggaran 30 gram.. Lepas tu terus tekan doh tu sikit untuk meleperkannya..


Kemudian, buat lubang kat tengah-tengah doh tu.. Aku cucuk kat tengah doh tu dengan hujung batang sudu, pastu baru aku jolok dengan jari dan bentukkan lubang dan doh tu..


Biarkan doh tu kembang sikit.. Jangan perap terlalu lama.. Takut nanti doh tu tak boleh nak diangkat sebab dah terlalu kembang dia jadi lembik dan tak boleh dipegang..







Resepi donat kentang ni pun ada kat blog dapo aku ni.. 


p/s: Alhamdulillah... Semuanya habis dimakan oleh kaum kerabat yang balik bercuti kat rumah ni.. Roti sosej tu sampai tak cukup.. Anak-anak buah suka sangat.. Donat tu pulak separuh aku bekalkan kat dorang untuk bawak balik..