Pages

Thursday, May 8, 2014

Marilah kita menjeruk rasa.. ahahh..

Assalamualaikum...

Marilah kita menjeruk rasa.. ahahh..


Hari tu masa kat rumah kakak di Nilai, dia ada bagitau yang buah cermai kat belakang rumah dia sedang lebat berbuah.. Terkejut jugak aku sebab selama ni aku tak tau pulak dia ada tanam pokok cermai.. Kakak cakap, selama ni pokok cermai tu tak berbuah.. Tapi kali ni lebat pulak buah dia.. Rezeki la tu, kan.. Alhamdulillah..


Aku pulak memang dah berkurun tak tengok pokok cermai ni. Masa zaman budak-budak dulu, selalu makan buah cermai kat rumah makcik kat kampung.. Tapi jenis cermai tu tak sama dengan pokok kakak aku ni.. Yang makcik punya tu cermai dia bila masak, buah dia berwarna kemerahan.. Manakala yang cermai kakak ni warna dia macam tu je..




So, bila dapat tau buah cermai tu sedang galak berbuah, akupun apa lagi.. Terus ajak anak sedara yang kat Labis tu pergi kutip.. Bila sampai kat pokok cermai tu, baru la aku perasan yang pokok dia lebih kurang sama macam pokok belimbing buluh sebab pokoknya agak tinggi.. Selama ni aku ingatkan pokok tu pokok belimbing buluh tu la sebab tak pernah nampak buah dia.. Rupanya itulah pokok cermai.. hahaha...




Pokok cermai tu dah la tinggi, pastu kurus la pulak.. Aku ingat nak panjat pokok tu tapi anak buah aku tu cakap, kang patah pokok tu baru tau.. Ampeh je, kan.. Mentang-mentang la badan aku lagi besar dari batang pokok cermai tu.. hahaha.. Sudahnya, aku buat pengait yang hujungnya letak botol minyak masak tu.. So, boleh la main terjah je buah cermai yang banyak melekat kat dahan tu..




Lepas tu, bermulalah proses buat jeruk cermai ni.. Kebetulan akupun ada bawa mangga telur dari rumah. So, buat sekali jeruk mangga tu.. Bila dah semalaman direndam dengan air garam, aku bagi la sikit kat adik-adik ipar. Dorang kena la buat air gula sendiri sebab semua dah sibuk nak balik ke rumah masing-masing.. Jadinya tak sempat nak tunggu aku buat air gula tu..


p/s: Ini saja kisah untuk kali ni.. Daripada menjeruk rasa yang tak mendatangkan faedah tu, adalah lebih baik kita buat jeruk sendiri.. Sendiri buat, sendiri makan.. kehkehkeh...