Pages

Tuesday, July 1, 2014

Dah masuk dah.. Alhamdulillah..

Assalamu'alaikum...

Dah masuk dah.. Alhamdulillah..


Boleh check kat sini.. Itupun jika jadi ahli dan ada simpanan dalam KPF  la ya.. Jika belum daftar, kena daftar dulu.. Lepas tu boleh la login...


Bagi yang ada akaun Maybank, dia masuk dalam akaun la.. Boleh la check baki yang ada kat dalam akaun tu.. Bagi yang takde akaun, biasanya akan diberi secara cek ataupun cash.. Banyak yang disimpan, maka banyak la dia punya dividen.. Tapi yang cash ni belum dapat lagi tau.... ahaha.. Lepas seminggu kot baru dapat.. Sabar yaa.. hehh..


Dividen yang diberi adalah sebanyak 15% tapi hanya 10% yang diberi dahulu.. Baki lagi 5% khabarnya akan menyusul selepas raya tapi tak pasti bulan berapa.. Tunggu je la.. ahah.. 


Siapa yang belum jadi ahli KPF, boleh la daftar jadi ahli sementara kedua ibu bapa atau salah seorang dari mereka masih ada sebab jika dua-dua dah takde, memang tak boleh dah nak jadi ahli KPF ni.. Borang untuk jadi anggota/ahli baru KPF boleh print kat sini.. Isi borang seperti yang diminta.. Lepas tu hantar kat pejabat Felda di rancangan masing-masing.. 


Jika nak tau lebih details, kena la buka mulut bertanya pada pengurus ataupun staff kat pejabat tu.. Jangan dok dengar khabar angin yang bukan-bukan.. 


p/s: Tak faham kenapa ramai sangat yang memburukkan FELDA ni... hmmm...

Sambal kicap dan soto.. :D

Assalamu'alaikum...

Sambal kicap dan soto.. :D


Ni projek masa hari Sabtu hari tu.. Hari Khamis sebelum tu, teringin sangat nak makan soto.. Biasa ada jual kat pekan sehari tapi hari tu takde jual la pulak.. Jadinya, gigih la buat sendiri.. Buat hari Sabtu sebab mak kata adik nak balik hari tu.. Lagipun, konon-konon bajet nak sambut awal puasa la, kan.. Nak buek lomang den tak mampu dohhh... ahahh..


Sebelum buat sambal kicap tu, dah mula rebus nasi impit segera cap Nona dulu.. Resepi sambal kicap ni dari kakak aku yang suami dia Jawa tu.. Senang je nak buat.. 


Goreng anggaran 20-30 biji cili api + 4 ulas bawang putih + 4 ulas bawang merah hingga cili api tu berhenti meletup-letup.. Goreng dengan api yang kecil.. Kang kalau guna api besar, habis melompat-lompat cili api tu keluar dari kuali..




Gunakan sebotol kicap manis cap kipas udang ni dan satu cawan gula pasir.. Masukkan bahan goreng tadi + kicap + gula ke dalam pengisar dan kisar sampai gula halus.. 




Dan inilah hasil sambal kicap tadi.. Sedap tau... ahahaha..  *Isi bakul tak terangkat-angkat.. hehh...




Yang selebihnya adalah ayam goreng untuk disiat-siat.. Ayam tu aku goreng dengan sos tiram + garam + serbuk kunyit.. Sebab tu rupa dia macam tu..




Suhun goreng jangan dilupakan.. Tak sangka pulak anak-anak buah suka makan suhun goreng ni.. Kalau tau, aku goreng banyak-banyak.. hehe.. Nak goreng suhun ni, minyak kena banyak dan betul-betul panas.. Dan suhun ni jangan dibasuh atau kena air.. Kang jenuh pulak nak kena jemur balik semula.. 




Lepas tu barulah tenggek periuk untuk sup ayam.. Aku memang suka letak bawang besar yang dihiris dalam sup.. Bawang merah dan halia memang aku letak lebih.. Bawang putih dalam 5 ulas je dah memadai.. Sup tulang Adabi aku masukkan 2 peket.. Lepas tu, masukkan serbuk lada hitam.. Dan masukkan juga 2 ketul kiub ayam Knorr... 




Tenggek sekali dua periuk.. Senang sekali jalan.. Jangan gaduh-gaduh tau.. ahahh..




Aku suka nasi impit mini Nona sebab bau dia memang wangi.. Lagi satu, senang guna yang mini ni.. Siapa nak makan sikit, cukup la ambil seketul je untuk elakkan pembaziran.. hehe.. 





Oh ya, kacang tanah goreng takde sebab gigi aku masih lagi sakit.. Lagipun aku je yang suka makan kacang tanah goreng ni.. Orang lain tak berapa suka makan..


p/s: Okay, ini sahaja cerita yang tertunggak.. Ingat bil aje ke yang boleh ditunggak.. kehkehkeh..