Assalamu'alaikum....
Cara nak kikih potai.. ahahh..
Suka makan potai masak lemak cili padi..? Ooo.., suka.. Suka tak jika disuruh kikis potai tu..? Ooo.., tak suka ehhh... Cepat je angkat kaki pergi menyorok.. Cehh.. haha..
Tau tak macam mana nak kikis potai tu.. Senang je sebenarnya tapi leceh nak buat.. kehkehkeh.. Bukan apa, lenguh weii lengan dok krehkrehkreh kulit potai tu..
Potong petai ikut ruas dia.. Ruas ke..?? Ehh, entah.. Hentam je la.. haha.. Potong jangan terlalu pendek atau terlalu panjang.. Biasanya potong dalam dua atau tiga ruas je.. Tengok gambar je la nak senang faham.. hehh..
Jangan kikis petai guna pisau yang panjang atau lebar atau besar. Cari pisau yang paling kecil. tapi hujung dia tajam dan runcing sebab kita cuma nak gunakan bahagian hujung pisau tu je.. Jangan pulak guna pisau yang hujungnya dompok atau tumpul.. Kang hancoq leboq pulak petai tu kita kerjakan.. Tak pun jari jemari kita yang hancoq.. ahah..
Petai tu kena rendam dalam air untuk melembutkan kulit dia masa mengikis dan juga untuk mengelakkan kulit tu daripada menjadi lebam.. Macam kentang jugak la.. Kan kena rendam tak nak bagi dia lebam..
Petai ni walaupun direndam, tak boleh jugak rendam terlalu lama sebab nanti dia akan lebam jugak.. So, lepas je siap kikis, boleh la terus menggulai.. Potai kikih ni sedap digulai bersama dengan ikan keli-baung-semilang, kembung, tenggiri, cencaru pun boleh.. Ikutlah mana yang bersesuaian dengan selera masing-masing..
Video kikih potai takdo yoo.. Takdo sapo nak jadi kemeremen.. Kok ado volunteer, buleh gak buek video tu.. Apo salah ehh, kan..? Bukan ehh buek video bukan-bukan... Sebab nak kikis petai ni ada teknik dia.. Bukannya main tenyeh je mata pisau tu kat kulit petai tu..
p/s: Selamat mengikis.. Kikis potai ya, bukan kikis duit orang.. hehh..