Pages

Friday, October 24, 2014

TAHNIAH...!!!

Assalamualaikum...

TAHNIAH...!!!


Kata pepatah lama; Berakit-rakit ke hulu.. Berenang-renang ke tepian.. Bersakit-sakit dahulu.. Bersenang-senang kemudian..


Kata aku pula; Makan kenduri rumah tok penghulu.. Makan bersama anak Tok Asan.. Biarlah kena perli dahulu.. Asalkan menang kemudian... hehh.. hehh... hehh...


TAHNIAH...!!!
TAHNIAH...!!!
TAHNIAH...!!!
TAHNIAH...!!!




TAHNIAH PAHANG...!!
Tewaskan Kedah 5-0
Aggregate 6-3...




Alhamdulillah, memang jugak akhirnya malam ni.. Hadiah kemenangan untuk DYMM Sultan Pahang sempena hari keputeraan baginda hari ni..


Kenegerian sungguh komen yang ini... hehh...

 xkisahlah sape yg masuk final yang penting jng biarkan pasukan dari pantai timur masuk final 


p/s: Nak tunggu final pulak.. Harap-harap Pahang akan bertemu dengan FELDA United.. So, boleh sokong dua-dua pasukan... hahaha...

Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...

Assalamu'alaikum...

Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...


Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...? Menjeruk apa ya..? Mehh tengok jeruk apa.. hehh..

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Tadaaaaaaa....!!!

|
|
|
|
|
V

Ehh...! Sibuk la pokok ni.. Nak jugak menyelit.. hehh... Ni tengah gigih mengait mangga... 


Ni dia yang betulnya... 

|
|
|
|
|
V

Daripada kita dok sroot sreet menjeruk rasa, lebih baik la kita menjeruk mangga... ahahh..







Rendam lebih kurang 3 jam nak bagi getah mangga tu hilang rasa dia.. Letak kapur makan sikit... Lepas tu, bilas dengan air paip nak kasi bau kapur tu hilang.. Lepas tu toskan..


 Macam-macam jenis asam yang aku beli.. Aku cuma guna dua jenis asam merah dan kelabu tu je.. Setiap satu jenis aku gunakan dua peket.. Selebihnya tu simpan buat stok.. hehe..




Gula, garam, cili padi dan asam secukup rasa.. Ikut suka la nak letak banyak mana,, Janji kena dengan selera masing-masing... Tak payah letak air..



 Walaupun tak letak air, tapi dia keluar air jugak sebab gula dah mula mencair.. 


 Sedap air jeruk buatan sendiri ni.. Takde la rasa ubat macam jeruk beli tu.. hehh... *eksennya la haiihhh padahal dulu jeruk tu la yang kau dok tibai selalu.. ahaha..


Siapa yang ada buah-buahan yang boleh dibuat jeruk tu, silalah cuba buat sendiri.. Jangan malas dok mengopek kulit buah tu.. Boleh je gantikan mangga telur ni dengan jambu air, jambu batu, betik mengkal, tembikai biasa, tembikai susu atau apa sahaja buah-buahan tempatan yang sesuai..


p/s: Jeruk aku kaler merah.. Tak macam jeruk orang lain.. Kan dah bagitau tadi, ikut suka masing-masing la, kan..... heeeee...