Pages

Tuesday, May 5, 2015

Jangan cepat dibuang..

Assalamualaikum...

Jangan cepat dibuang..


Ni sambungan daripada entry yang ini..  Semalam rupanya begini..




Alkisahnya, dulu masa zaman aku kerja, aku memang rajin masak lauk jenis yang berkuah seperti asam pedas, kari ataupun masak lemak cili padi.. Aku memang suka buat kuah tu banyak sikit.. Sebabnya adalah aku ni suka hirup kuah tu.. Bila dapat menghirup kuah tu, alahaii, sangatlah heaven aii tell you.. ahahaa..


Kebiasaannya, lauk memang cepat je habis tapi kuah tu masih lagi berbaki.. Nak dibuang terasa sayang.. Faham-faham je la duduk sendiri dengan kawan-kawan.. Bajet memang sangat ketat kerana gaji memang ciput ya amat... Jadinya, kenalah berbelanja dengan berhemah.. 


Mujurlah rumah yang didiami tu kompeni dah siap bayarkan.. Kiranya duduk secara percuma la.. Cuma kena bayar bil api dan bil air beramai-ramai.. Itupun setelah berkongsi rumah dengan pekerja dari Indonesia.. Gara-gara dorang yang menggunakan letrik ikut sesuka hati dan sesedap rasa, maka pihak kompeni suruh kitorang bayar sendiri segala jenis bil tu padahal sebelum tu semuanya kompeni yang tanggung.. huhuhu...


Bila teringat kisah lama tu, maka kuah yang masih berbaki semalam tu aku masukkan telur rebus dan terung..  Maka, ianya bertukar menjadi yang ini pula.. Tiada lagi ikan kembung bersama jantung pisang.. ahaha...




Benda ni perkara biasa.. Ingat kedai makan tak buat macam ni ke...? Kalau kedai makan yang memang laris, mungkin dorang takde la buat macam ni sebab dah pasti semua isi dan kuah tu licin tapi jika sebaliknya..? Silap-silap haribulan, ada yang asingkan isi dan kuah, lepas tu isi simpan dalam peti sejuk dan kuah tu main panaskan je.. Esok masak balik semula semua sekali seolah-olah masak baru.. 


p/s: Tak payah nak pelik sangat la kot... ahaha... Cuba kerja kat kedai makan dan tengoklah sendiri.. hehh...