Pages

Sunday, September 20, 2015

Kek pisang Rafi Don Cha...

Assalamu'alaikum...

Kek pisang Rafi Don Cha...


Ini kek pisang yang aku buat semalam.. Resepi daripada Rafi Don Cha.. Terima kasih di atas perkongsian resepi tersebut...





Seperti selalu, aku bakar atas dapur gas je sebab malas nak bakar dalam oven letrik sebab oven tu besar sangat.. Tu yang bahagian atas warna macam tu.. Bahagian tepi tu pulak agak gelap sikit.. Mujurlah tak pahit.. hehe.. 




Ni resepi asal kek pisang ni..

*  2 cawan tepung gandum (diayak)
* 4 biji telur Gred A
* 5 biji pisang berangan
* 3/4 cawan gula
* 3/4 cawan minyak masak
* 1 sudu kecik soda bikarbonat
* 1 sudu kecik baking powder
* 1 sudu kecik ovellette
* 3 sudu dark chocolate chips


Sebelum tu, kawan-kawan panaskan dulu oven pada suhu 170 darjah celcius selama 10 minit okey.. smile emoticon
* 2 cawan tepung gandum (diayak)* 4 biji telur Gred A* 5 biji pisang berangan* 3/4 cawan gula
* 3/4 cawan minyak masak* 1 sudu kecik soda bikarbonat* 1 sudu kecik baking powder* 1 sudu kecik ovellette* 3 sudu dark chocolate chipsSebelum tu, kawan-kawan panaskan dulu oven pada suhu 170 darjah celcius selama 10 minit okey smile emotico



Alhamdulillah, lembut dan gebu kek pisang ni... Cuma bau esen pisangnya agak kuat sikit.. Resepi asal takde letak esen pisang ni tapi aku saja la letak nak bau wangi sikit tapi terletak lebih la pulak.. Tu yang bau dia agak kuat sikit.. Lepas ni kena berhati-hati dan letak sikit je esen pisang tu..




p/s: Kalau bakar dalam oven lagi cantik warna kek ni.. Tapi disebabkan nak jimatkan letrik, aku rela je bakar kek ni atas dapur gas.. Oven letrik aku tu kuat makan karan.. hehh...