Pages

Monday, October 5, 2015

Kesalahan dah lima tahun baru perasan...!

Assalamu'alaikum...

Kesalahan dah lima tahun baru perasan...!


Kelmarin, masa dok ngadap grup masak-masak kat fb, ada la sorang geng ni bertanyakan tentang resepi pajeri nenas.. Maka, akupun saja la taip keyword pajeri nenas tu kat blog aku.. Akupun dah tak ingat yang aku pernah buat entri pasal resepi pajeri nenas ni kat blog dapo aku tu..


Ingatkan nak jugak la kongsikan resepi ni kat orang yang bertanya tadi.. Alih-alih aku terperasan ada typo error kat situ.. Terus tengok masa bila entri ni ditulis.. Rupanya dah lebih dari lima tahun! Baru sekarang aku perasan typo error tu... Sabar je la.. ahaha..





Lepas tu, terus aku betulkan typo error tu dan terus terlupa nak kongsikan resepi ni dengan orang tu... kehkehkeh...


p/s: Dah lebih lima tahun kesalahan ni tapi takde sorangpun yang perasan.. Maklum la, blog dapo aku tu cuma blog rujukan untuk aku je.. hehh..

Mee sup ayam tumis...

Assalamu'alaikum...

Mee sup ayam tumis...


Selalunya aku buat sup ayam main lebur je semua bahan.. Tapi kali ni aku nak buat versi tumis pulak.. Hari tu dah buat sekali.. Rasa macam sedap sikit dari sup jenis lebur ni.. Sup ayam versi tumis ni bau bahan tumis dia lagi harum mewangi gitu.. hehe..


Sebelum tu, kita check dulu bahan-bahan yang diperlukan..







^
Dua biji kentang yang dipotong membulat..
v


 Sebungkus mee yang dah siap dicelur.. Lepas celur, terus curahkan dalam tapisan dan lalukan bawah air paip untuk buang segala jenis bahan sampingan..



Dan sekarang cara masak versi aku..


 Tumis dulu 4 serangkai tu bersama si bunjut sampai naik bau.. Lepas tu masukkan bahan yang lain dan kacau hingga naik bau..



 Kemudian, masukkan ayam dan kentang.. Biarkan ayam tu kecut sekejap.. Lepas tu baru tambahkan air..



Akhir sekali masukkan bunga kobis.. Biarkan mendidih lagi dan masukkan garam secukup rasa.. Tunggu hingga kentang empuk baru tutup api dapur... Siap..!



 Boleh la dimakan bersama dengan mee kuning tadi.. Nak letak sambal kicap pun boleh..



Licin...!!! Alhamdulillah.. Syukur nikmat dari Allah.. :)


p/s: Masak ikut resepi dan cara sendiri je.. Yang penting tiada pembaziran.. Alhamdulillah..