Pages

Sunday, October 11, 2015

Den dah torai tanam dah...!

Assalamualaikum...

Den dah torai tanam dah...!


Siapa dah cuba tanam taugeh sendiri..? Kat fb dah jadi viral dah benda ni.. Atas sebab viral itulah akupun nak jugak menerai.. hehe..


Aku tanam togey ni ikut cara aku sendiri.. Aku hanya basahkan tisu dan taburkan kacang hijau tu atas tisu tadi.. Lepas tu lalukan bawah air paip.. Lepas tu pulak, aku letakkan dalam kabinet yang gelap.. Mula-mula tu aku tutup dengan kain lembab... Apabila taogey tu dah mulai tinggi, aku tak tutup dengan kain dah.. Tiap-tiap hari aku siram pokok togey aku tu.. 


Aku tak rajin nak beli air susu dalam kotak tu, pastu masukkan kacang hijau dalam tu.. Tujuan aku hanya nak mencuba sahaja.. Dan aku gunakan biji kacang hijau yang paling kecil sekali... 


Aku beli kacang hijau ni sebab nak buat bubur tapi aku songlap segenggam untuk buat uji kaji ni.. Uji kaji la sangat.. kehkehkeh..  Moh tengok gambar sat.. hehe...


 Hari pertama.. Tak jadi apa-apa lagi la...



 Hari kedua.. Dah mula tumbuh dah sikit-sikit..



 Hari ketiga.. Banyak yang dah tumbuh...



 Hari keempat.. Dah mula panjang dah togey aku ni.. 



Hari kelima... Waaaaa...! Panjangnya dia tumbuh..! Tapi awat kuruih sangat...! 



Hari ke enam... Dah boleh buat sebagai bunga hiasan atas meja.. hehe...


Ahahaha... Nak gelak aku tengok togey aku tu.. Dah la panjang.. Lepas tu punya la kurus melidi... Ni la namanya togey tak cukup baja.. hehe..


p/s: Dah cuba, barulah puas hati.. Lepas ni boleh cuba lagi tanam togey ni dengan kacang hijau yang besar sikit..

Resepi dan cara buat kerabu terung...

Assalamu'alaikum...

Resepi dan cara buat kerabu terung...


Alhamdulillah.. Sebenarnya dah agak lama aku tak buat kerabu terung ni.. Entah macam mana hari ni boleh pulak 'terbuat'.. hehe.. Aku masak kari ikan tongkol hari ni.. Jadinya, apabila aku terfikir nak buat kerabu terung ni, akupun ketepikan la sikit santan untuk kerabu tu..


Proses dan cara nak buat kerabu terung ni boleh rujuk pada gambar-gambar yang ada ya..



^
Bakar terung dan bawang merah dengan api yang perlahan.. Balik-balikkan supaya masak sekata..
v



^
Kemudian, siatkan kulit terung tadi perlahan-lahan ketika dia masih panas.. Lepas tu, potonglah bahagian kat tangkai terung tu dan belah dua terung tersebut..
v



Okay, sekarang masuk fasa kedua pulak.. Sediakan santan pekat.. Perah kelapa dengan menggunakan air panas dan kemudian blend kelapa tersebut untuk dapatkan pati santan.. Perah kelapa dengan air panas tu untuk mengelakkan santan cepat basi.. Sediakan juga sedikit lada hitam.. Sukatan lada hitam ikut suka masing-masing la ya..




^
Tumbuk bawang yang telah dibakar tadi bersama dengan lada hitam.. Lepas tu, masukkan ke dalam santan pekat.. Masukkan juga sedikit garam dan rasa... Akhir sekali, masukkan terung tadi..
v



Tak sangka pulak resepi kerabu terung aku ni mendapat Like yang banyak.. hehe..



Apapun, terima kasih pada mereka yang sudi Like, Share dan Komen... Moga sedikit perkongsian ini ada manfa'atnya.. Takpun sedikit sebanyak mengimbau kenangan masa zaman kecik-kecik dulu.. hehe..


p/s: Siapa yang ingin mencuba, silakanlah.. Nak tambah belacan, cili padi, bawang putih dan apa-apa yang disukaipun boleh.. Kita yang 'buat' dia, kan..?