Pages

Wednesday, November 11, 2015

Cara simpan sayur supaya tahan lebih lama...

Assalamu'alaikum...

Cara simpan sayur supaya tahan lebih lama...


Aku percaya ramai yang dah tau dan dah cuba kaedah menyimpan sayur supaya tahan lama yang menjadi viral di fesbuk.. Akupun terjebak sama.. Ye la, kalau benda tu betul-betul berkesan, apa salahnya kita praktikkan, tak gitu..?


Setakat ni dah dua kali aku buat kaedah tersebut.. Terima kasih pada penyumbang idea kerana dengan idea yang berkesan tu, sayur aku boleh bertahan segar dalam tempoh dua minggu..!


Ini kali kedua yang aku buat.. Aku tunjukkan gambar percubaan kali kedua dulu sebab gambar ni agak lengkap.. Masa percubaan kali pertama dulu aku tak ambil gambar semua step..


Lepas je beli sayur, terus je cuci bersih.. Lepas tu, rendamkan semua sayur di dalam bekas besar yang berisi sedikit garam.. Kacau-kacau sikit air tu.. Rendam dalam masa antara 10-15 minit.. 


Kemudian, toskan sayur tersebut.. Biarkan air tu menitis habis.. Tak perlu lap sayur tu..


 Lepas tu, masukkan sayur ke dalam bekas kedap udara.. Susun elok-elok sayur tu...


Tutuplah bekas tadi dengan rapat.. Dan boleh la disimpan di dalam peti sejuk.. 


Ini pulak gambar masa percubaan kali pertama hari tu.. Gambar ni aku ambil setelah lebih seminggu sayur tu disimpan.. Masih segar lagi, kan..? Jika ada air yang bertakung dalam bekas tu, tuangkan air tu keluar.. (Pasti akan ada sedikit air yang bertakung..)





Ini pulak cara aku simpan sawi.. Aku masukkan dalam plastik yang agak besar sikit dan aku lipat kemas-kemas..





Masa simpan sawi ni dalam peti sejuk, aku letakkan bahagian yang berlipat tadi ke bawah..




Dan inilah hasilnya sawi yang disimpan setelah hampir dua minggu.. Masih lagi segar bugar..




Dan yang ini pulak sawi yang disimpan hampir tiga minggu.. Masih lagi elok seperti baru beli..




Bab simpan sawi ni, aku belum lagi cuba simpan dalam bekas bertutup kedap udara tu.. Ada kawan bagitau, sawi dia cuma bertahan tiga hari je sebab sawi tu dah mula lecur.. Aku simpan sawi ni dalam plastik macam ni, alhamdulillah, elok pulak lama dia bertahan..


p/s: Sekarang ni aku memang gunakan kaedah ni untuk sayur yang aku beli supaya terus segar apabila hendak digunakan.. Siapa yang nak cuba buat, dipersilakan buat.. Tak cuba, tak tau, kan..?