Pages

Sunday, February 21, 2016

Ikan kembung bakar sempoi.

Assalamu'alaikum.

Ikan kembung bakar sempoi.

Malam ini, inilah lauk sebagai menu untuk makan malam kat rumah ni. Sangat-sangat sempoi tapi rasanya sangatlah sedap. Terasa manis isi ikan kembung tu walaupun ikan kembung ni saiz dia kecil sahaja.  


Bahan yang aku gunakan untuk ikan kembung bakar ni pun sangatlah mudah. 

**5 ekor ikan kembung saiz kecil
**Garam halus
**Serbuk kunyit
**Sos tiram
1 sudu makan marjerin planta - ratakan di dalam kuali non stick

Gaulkan ikan dengan semua bahan ** dan susunkan di dalam kuali non stick yang sudah diratakan dengan planta. 




Kemudian, tutup kuali tadi. Tutup aje la dengan apa-apapun asalkan boleh tutup Haha. Api kena gunakan api yang paling perlahan.




Lepas tu, terbalikkan ikan tadi perlahan-lahan dan tutup balik semula. Lepas tu, terbalikkan lagi sekali sampai kesan marjerin tu bersih.




Dah siap dah ikan kembung bakar stylo aku ni. Mudah je, kan? Dah la senang nak buat, sedap pulak tu. Ni kalau nak diikutkan, mau menambah-nambah nasi ni. Haha. Aku makan nasi dengan sekor ikan kembung bakar ni. Tak payah dah letak kicap. Makan macam tu je. Sedap. Sedap. Sedap. Kalah lauk yang harga ratus-ratus yang orang makan kat restoran seafood tu. Hihi.




p/s: Betul-betul sempoiiiiiiiiiiiiii.... Hehe. Apapun, alhamdulillah.