Pages

Thursday, February 25, 2016

Masak lemak cili padi batang keladi.

Assalamu'alaikum.

Masak lemak cili padi batang keladi.



Ini kisah dua hari lepas, kot. Rasanya la. Akupun mamai dah ni sampai tak ingat bila aku masak batang keladi ni ha. Sabar je la. Heh.


Oh ya, mak aku kata dia nak makan gulai keladi. Sebelum ni, dia ada minta aku cakapkan kat jiran depan rumah, mintak makcik tu tolong masakkan. Dah aku minta tolong dahpun. Masa tu aku kata aku boleh masakkan tapi mak nak jugak jiran yang masakkan. So, tunaikan aje la.


Selang dua hari lepas tu, mak kata dia nak makan gulai keladi lagi. Kali ni aku kata biarlah aku yang masak. Tak elok pulak asyik nak minta tolong dengan jiran. Jiranpun ada hal dia. Maka, akupun mintalah batang keladi ni kat jiran tu. Dapatlah empat pokok keladi tapi pokoknya takde la besar manapun. Sedang-sedang je. Lagipun musim panas ni, keladi tu pun terbantut nak membiak. Haha.





Maka, akupun sianglah batang keladi tu. Siatkan kulit luar dia macam kita siang pucuk labu atau siang kulit pisang muda. Orang noghoghi kata; 'kelenset an kulit eh'.






Keladi ni ada ubi tapi ubi dia kecik je. Jadinya, lepas siang semua keladi ni, aku rebuskan dulu ubi dia untuk bagi empuk. Letak la sikit garam dan sekeping dua asam keping.






Apabila ubi keladi tu dah agak empuk, masukkan pula batang keladi dan rebus/celur la sampai batang keladi tu lembut.





Apabila batang keladi dah lembut, terus je curahkan ke dalam tapis dan toskan. Lalukan sekejap bawah air paip supaya segala getah keladi tu hilang.





Lepas tu, boleh la mulakan proses menggulai. Tumbuk kunyit hidup bersama dengan segenggam ikan bilis dan beberapa biji cili padi. Mak aku dah tak boleh makan pedas, makanya cili padi tu aku cuma letak sebagai buat syarat je. Ikan bilis tu kalau tak nak tumbukpun takpe. Masuk je macam tu. Terpulang pada selera dan citarasa masing-masing la ya.




Masukkan sekeping asam keping dan bahan tumbuk tadi ke dalam periuk. 




Masukkan santan.




Masakkan kuahnya dulu hingga mendidih. Kena kacau selalu kuah tu.





Akhir sekali, masukkan ubi dan batang keladi yang telah direbus/celur tadi. Masaklah seperti biasa. Apabila sudah mendidih lagi sekali, masukkan garam. Kacau seketika dan tutupkan api dapur. 





Dah siap! Dan boleh la makan. 





p/s: Alhamdulillah. Mak aku makan gulai batang keladi ni tapi ubi keladi tu mak tak nak walaupun ubi tu lembut. Aku la yang tukang makan ubi keladi tu.