Pages

Saturday, September 10, 2016

Masak lemak cili padi ayam berencahkan pucuk ubi kayu.

Assalamu'alaikum.

Masak lemak cili padi ayam berencahkan pucuk ubi kayu.


Korang dah siap masak dah ke? Aku baru je siap masak untuk tengahari ni. Aku masak sempoi je. Aku buat masak lemak cili padi ayam yang berencahkan pucuk ubi kayu. Sempoi, kan? Tu la, aku cakap sempoi, korang tak percaya. Haha.



Alhamdulillah, sekarang pokok ubi kayu tu dah besar dah. Dah tinggi menggalah. Dah boleh petik dah hasilnya. Sebelum ni kalau nak masak pucuk ubi kayu, aku selalu minta kat jiran tu. Tapi kalau aku tak mintapun, jiran aku tu rajin je offer pucuk ubi kat rumah dia tu. Dah merimbun, baik dia sedekah je kat jiran berdekatan. Pahalapun dapat, kan?




Dan inilah hasilnya masak lemak ayam yang berencahkan pucuk ubi kayu aku tu. Cukuplah satu jenis lauk je. Masak banyak-banyak jenis lauk nanti membazir pula. Akukan memang jenis yang tak suka membazir makanan. Sila ikut sikap mulia aku ni, ya. Heh.




Biasanya aku masak lemak ayam ni berencahkan kentang. Cuma kali ni aku ubah resepi biasa aku tu. Lagipun pucuk ubi kayu ni percuma, tak payah beli. Petik je kat belakang rumah tu haa. Jimat weiii.. Ahahaha.




p/s: Dah siap masak, boleh la sambung baca novel balik semula. Hehehe.