Pages

Thursday, December 15, 2016

Sup fucuk bersama kentang dan suhun.

Assalamu'alaikum.

Sup fucuk bersama kentang dan dan suhun.


Ini cerita beberapa hari lepas. Tak ingat dah hari apa masak sup fucuk ni. Hehe. Dah, jom tengok bahan yang aku gunakan dan cara aku masak sup fucuk ni. Lain orang, lain cara masaknya, kan? Jadinya, tak payah nak buat muka pelik sangat aihh tengok cara masakan orang lain. Heh.


 ^
Bahan yang diperlukan dan fucuk serta suhun yang direndam. Abaikan besen aku yang dah herot-berot tu. Ada aku kisah? Hahaha.
v


 ^
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, cili merah, ikan bilis dan rempah sup. Aku kurangkan sikit kulit kayu manis dan bunga lawang. Kacau sebati.
v


 ^
Tunggu sehingga bahan tadi layu dan berbau harum. Lepas tu, boleh la masukkan kentang. Kacau sebati.
v


 Dengan menggunakan api yang kecil, tutup sekejap periuk tadi. Tujuannya supaya kentang tu cepat sikit lembut. Kentang ni ada jenis yang lambat nak empuk.


 ^
Lepas tu, masukkan air ikut sukatan yang kita kehendaki. Kacau rata.
v


 ^
Apabila kuah sup dah mendidih, masukkan pula fucuk dan suhun yang telah direndam tadi. Kacau sebati.
v


Apabila kentang dah mula empuk, boleh la masukkan sedikit garam kasar. Nak letak serbuk lada hitampun boleh juga. Rasa dulu sebelum tutup api. Dah siap!


Memang dah lama sangat aku tak makan fucuk ni. Apabila sesekali buat, dia punya kesedapan tu, perghh...! Hahaha.


Fucuk ni kena rendam lama supaya dia jadi lembut dan tidak liat. Jika rendam sekejap, kena masak lama sikit la. Kalau tidak, nanti kita kunyah dia macam kunyah getah pulak. Melantun-lantun. Haha.


p/s: Menu yang sangat ringkas dan mudah untuk dibuat. Jika ada alasan lagi seperti malas nak masak, tak tau la nak cakap tahap kemalasan tu macam mana.