Pages

Tuesday, February 7, 2017

Menu sendiri. Sempoi je.

Assalamu'alaikum.

Menu sendiri. Sempoi je.



Sekarang ni jika memasak, aku pilih menu yang ringkas je. Selalunya menu yang main rebus-rebus je. Kali ni, aku buat menu sendiri tapi tak tau nak letak nama apa untuk menu aku ni. Haha.






Okay, ni dia resepi untuk menu sempoi aku ni. Walaupun sempoi tapi rasanya amatlah berbaloi. Rugi weii siapa tak nak cuba buat. Kehkehkeh.


Ayam potong kecil-kecil + dua batang serai dititik + satu labu bawang besar saiz sederhana dihiris + sebiji bawang putih diketuk + seinci halia dititik + secekak kacang boncis potong dua + sehiris perahan lemon dan ambil sekali kulit lemon tu + satu sudu makan sos tiram + satu sudu makan sos lada hitam + sedikit garam halus + air secukupnya untuk mereneh. Gaulkan semua bahan. Masukkan air dan kacau rata. Lepas tu, letak periuk/kuali atas api dapur. Gunakan api sederhana besar. Tutup periuk/kuali dengan tudung periuk. Sepuluh minit kemudian, buka tudung periuk dan kacau sebati. Tutup periuk lagi sekali dan masak lagi dalam anggaran masa 5-8 minit. Dah siap satu menu sempoi. Siapa suka pedas berapi, boleh la letakkan hirisan cili padi.



p/s: Okay, dah siap. Mudah je, kan? Cuba la buat naaa.. Ni kalau beli kat kedai, mau kena caj tujuh lapan ringgit sebungkus ni. Bukan seperiuk ya. Melampau la tu seperiuk tapi harga nak murah. Haha.