Pages

Monday, May 8, 2017

Jom repair kipas!

Assalamu'alaikum.

Jom repair kipas!

Kipas meja aku ni dah lama sangat dah umur dia. Aku beli masa aku kerja kat Johor Bahru dulu. Masa tu harga dia RM75. Jenama National. Sekarang ni dah takde dah jenama ni, kan?


Baru-baru ni, kipas aku ni tak nak berpusing. Puas aku dok tekan-tekan button tapi dia dok macam tu jugak. Aku dah mula cuak dah. Bukan apa, kipas ni aku gunakan untuk 'kipaskan' laptop aku. Maklum la, laptop aku ni takde kipas sendiri. Lepas tu pulak, umur laptop aku ni pun dah banyak jugak. Aku beli laptop aku tu sejak tahun 2009 lagi. Kira la dah berapa tahun dah aku guna. Dah tiga kali kena format balik semula. Setiap kali laptop aku ada masalah, adik aku tu yang jadi tukang format. Terima kasih la kat dia. Hehe.


Disebabkan itu, akupun acah-acah beranikan diri pergi buka skru kat belakang kipas tu. Buka juga penutup kat depan tu. Aku tengok la apa yang patut walhal aku bukannya pandaipun nak baiki kipas rosak ni. Gaya je lebih sampai habis semua peralatan aku keluarkan. Hahaha. 





Akhirnya, kipas aku kembali berpusing! Alhamdulillah. Jimat bajet aku tak payah beli kipas baru. Hehe.





Rupanya, ada rambut yang bergumpal kat batang besi tempat kipas tu berpusing. Patutlah macam berat je kipas tu nak bergerak. Rupanya dia sangkut kat situ. Lepas buang segala jenis habuk dan rambut yang melilit tu, aku titiskan beberapa titik minyak mesin Singer kat batang besi tu bagi melicin dan melancarkan perjalanan kipas tu. Syukur alhamdulillah kerana Allah permudahkan urusan aku. Mujurlah kerosakan tiada kaitan dengan motor kipas.


p/s: Jangan panik. Tenangkan fikiran dulu. Lepas tu baru fikir nak buat apa. 

Perbezaan kulit karipap.

Assalamu'alaikum.

Perbezaan kulit karipap.



Ini adalah karipap yang biasa aku gunakan resepinya. Aku panaskan minyak masak dan letak marjerin planta masa akhir menguli doh. Cuma kali ni, aku kelim guna jari je dan tidak menggunakan acuan. 












Dan ini pula doh untuk kulit karipap yang aku panaskan minyak masak dan marjerin planta tu sekali harung, lepas tu baru curahkan ke dalam tepung gandum. 










Doh yang sama tapi cara kelim yang berbeza. Sebelah kiri tu kelim dari atas ke bawah dan sebelah kanan tu kelim dari bawah ke atas. Nampak beza dia punya kelim tapi aku lagi suka kelim dari atas ke bawah (kiri).






Perbezaannya adalah pada doh itu sendiri. Doh yang hanya panaskan minyak masak dan letakkan planta last sekali tu agak berminyak sedikit dan agak susah nak kelim. Apabila digoreng, kulit karipap tu sangat rapuh. Kita goreng malam, pagi esok kulit karipap tu masih lagi rapuh.


Manakala doh yang kita panaskan minyak masak dan planta sekali harung, dohnya sangat lembut dan tidak berminyak. Senang nak kelim walaupun kelim guna jari. Apabila digoreng, kulit karipap tu agak rangup masa baru angkat dari kuali tetapi apabila sudah sejuk, ia jadi agak liat sedikit. 


Jika diukur dari segi rasa, aku lagi suka dengan doh yang pertama sebab kulit dia rapuh biarpun dah sejuk. Dan jika diukur dari segi pembuatan iaitu senang dan mudah untuk handle, aku suka pada doh yang kedua sebab ia sangat mesra alam dan tidak berminyak.


p/s: Pilihan ada di tangan kita. Fikir baik-baik sebelum membuat pilihan.