Pages

Tuesday, November 7, 2017

Kacang botak?

Assalamu'alaikum.

Kacang botak?


Masa zaman aku kecil dulu, mak aku selalu buat kacang botak ni terutama sekali apabila tiba musim raya. Memang sedap makan kacang ni. Makan punya makan, tak sedar dah habis sebalang. Haha.


Sekarang ni, senang je nak buat kacang botak ni. Gunakan aje tepung segera yang ada di pasaran. Ala, tepung ayam goreng ala-ala KFC tu la. 


Cara nak buat kacang botak ni mudah je. Macam dalam gambar kat bawah ni, ada dua bungkus kacang tanah. Setiap bungkus kacang tanah tu perlukan dua biji telur. Maknanya, dua bungkus kacang tanah tu perlukan empat biji telur. Sebungkus tu rasanya mungkin setengah kilo. 




Tepung ayam goreng KFC tu pulak pandai-pandai la kita adjust banyak mana nak digunakan. Kacang tanah tu kenalah basuh sekejap. Masukkan dalam tapisan dan lalukan sekejap je bawah air paip. Jangan rendam tau! Lepas tu, terus je gaulkan semua sekali. Seeloknya, buat la sebungkus kacang tanah tu dulu. Dah dekat nak habis goreng, barulah sambung gaul yang sebungkus lagi. Tak payah letak garam semua dah sebab tepung tu dah complete dah.




Jangan kurangkan telur tu sebab nanti kacang botak kita tu keras kedengkung. Jangan pulak kerana nak berjimat punya fasal, nanti takde siapa yang makan kacang botak tu. Membazir je nanti.


Oh ya, minyak menggoreng kacang botak ni cepat hitam. Jadinya, pandai-pandai la kawal api dapur tu. Tak nak la nanti kacang tu dah la tak masak, lepas tu rasa pahit pulak. 


Selamat mencuba! Jika rajin, boleh jual kat kawan-kawan. Apa salahnya, kan?


p/s: Sampai sudah, aku tak tau kenapa dia dinamakan kacang botak. Haha.