Pages

Friday, April 26, 2019

Sambal daun kayu: Ilmu baharu.

Assalamu'alaikum.

Sambal daun kayu: Ilmu baharu.


Pergh....!! Bersawang dah blog aku ni. Lama tak update. Biasa la. Apabila mood ke laut dalam, memang macam ni la jadinya. Haha.


Kali ni nak kongsi sikit ilmu baharu (bagi aku) dalam pembuatan sambal tempoyak daun kayu. Orang lain mungkin dah lama tahu tapi aku baru je tahu fasal ni sebab ada yang sudi berkongsi ilmu.


Apapun, moh la tengok gambar dulu. Banyak ni gambarnya. Jangan berpinar biji mata dah la. Heh. Mula-mula, tunjuk dulu pokok yang daun dia aku gunakan dalam untuk masukkan dalam sambal daun kayu ni. Cuma pokok ubi aku tak ambil gambar dia sebab pokoknya tak berapa cantik.


 Pokok kunyit. 


 Pokok kaduk.


 Pokok cekur.


 Pucuk ubi.




Ilmu baharu dalam pembuatan sambal daun kayu tu di sini, dalam gambar bawah ni. Kisahnya, hari tu aku ada pergi majlis bacaan Yaasin di rumah jiran dan jiran tu ada masak sambal daun kayu ni. Masa majlis tu, tak sempat la aku nak beramah mesra sangat dengan jiran tu sebab diapun sibuk melayan tetamu.


Jadi, masa kelas mengaji dua hari lepas majlis tu, akupun tanya la makcik tu, siapa yang buat sambal daun kayu hari tu? Makcik tu pun jawab la, dia yang buat. Bermula dari situ la dia bercerita fasal daun ubi kayu tu lepas dihiris, kena ramas dulu dengan garam kasar. Ramas sampai keluar air. Lepas tu, perah la air tu dan basuh la macam biasa. Garam tu takpe, masukkan aje sekali. Jangan pulak pi kutip dan buang garam kasar tu.


Akupun cakap la yang selama ni, aku tak pernahpun ramas daun ubi kayu tu. Makcik tu kata, kena ramas sebab getah daun ubi kayu tu beracun. Bahaya untuk kesihatan dan boleh kena kanser. Akupun melopong la sebab selama bertahun-tahun ni, memang tak pernahpun ramas daun ubi kayu tu. Sebab tu aku kata ini merupakan ilmu baharu untuk aku dalam pembuatan sambal tempoyak daun kayu ni. Terima kasih kat makcik tu yang sudi berkongsi ilmu.






Dan, dua hari lepas, akupun buat la sambal daun kayu ni. Dan aku ikut tips yang makcik tu bagi. Kata makcik tu lagi, meramas daun ubi kayu dengan garam tu boleh juga buang rasa pahit daun tu selain daripada buang getah dia.


Semua daun yang telah dihiris. Basuh dan toskan. Ikut suka la nak hiris macam mana. Nak hiris kasar ke , halus ke, terpulang. Tapi aku suka hiris agak kasar. Kalau hiris halus sangat macam hiris bunga rampai tu, nanti takut daun tu bertambah benyek sebab nak kena masak agak lama jugak.


Bawang besar dihiris, serai dititik. Ikan bilis tu biar je macam tu.


 Yang ni semua dikisar. Serai dan kunyit hidup tu potong la kecil-kecil dulu. Kalau tak potong, nazak blender korang nak meneran. Haha. Cili api tu aku dah siap kisar dulu dah. Kaut aje la berapa senduk nak guna.


 Tiga biji kelapa diperlukan. Maklum la, kelapa free ambil je belakang rumah. Pulun aje la guna. Kalau kena beli, mau kena lebih dari lima ringgit ni.


 Kena banyak guna tempoyak. Aku gunakan dua botol tutup merah saiz yang biasa orang isi kuih raya untuk jual tu.


 ^
Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk. Masakkan kuahnya dahulu sampai mendidih. Dah mendidih agak lama, baru masukkan segala jenis hirisan daun tadi. Lepas tu, letak la garam secukup rasa.
v


Okay, dah siap dah sambal daun kayu aku. Boleh la di-frozen-kan untuk buat lauk masa bulan puasa nanti. Heh.




Alhamdulillah, sedap jugak sambal daun kayu aku ni. Siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri. Kah..!




p/s: Orang dah bagi ilmu, jangan pulak lupa untuk ucapkan terima kasih. Kang tak berkat pulak ilmu tu. Ni ada pulak jenis manusia yang orang dah bagi ilmu kat dia, lepas tu dia pi kecam dan kutuk pulak tukang beri ilmu tu. Sabar je la dengan orang macam ni.
.