Pages

Saturday, January 4, 2020

Buat sendiri pes tomyam.

Assalamu'alaikum.


Buat sendiri pes tomyam.


Tahun lepas, pada 26/11/2019, aku ada la cuba buat sendiri pes tomyam ni. Aku ikut resepi dari satu website tu. Kalau tak silap aku, dari web Rasa. Aku dah lupa dia punya link. Aku cuma tulis resepinya je.





Maaf la ya sebab aku terlupa nak ambil gambar keseluruhan bahan yang aku gunakan. Tak teringat pulak nak jadikan entri. Dah separuh jalan baru aku teringat nak letakkan dalam blog. Tapi aku kongsikan jugak la bahan yang digunakan. Cuma, ada la bahan yang aku lebihkan dan ada yang aku kurangkan. Kenalah adjust ikut citarasa sendiri.





Okay, ini dia bahan-bahan yang aku gunakan untuk buat pes tomyam ni. Aku olah sikit bahannya. 

Bahan A:
3 labu bawang besar.
5 batang serai.
5 biji cili merah.
5 hiris lengkuas.
10 helai daun limau purut.
4 sudu makan udang kering - aku guna dalam satu sudu makan je.
Segenggam ikan bilis.
4 inci belacan bakar - aku guna sikit je sebab aku tak suka belacan.
1 senduk cili kering kisar - jika nak pedas, boleh tambah lagi.

**Kisar semua bahan ni dengan sedikit air.

Bahan B:
Sedikit air asam jawa.
Sedikit gula perang - aku guna gula merah sebab gula perang takde.
Garam secukupnya.
Minyak untuk menumis.

**Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak. Masak macam kita buat sambal. Itu je. Mudah sesangat aihh... Haha.



 ^
Masak sampai pekat.
v


Disebabkan aku ni jenis yang suka menyimpan botol-botol comel macam botol pes tomyam ni, maka aku isikan la pes yang aku buat tu dalam botol tersebut. Simpan dalam peti sejuk. Kalau nak tahan lama, simpan je dalam bahagian beku tu. 






Serius cakap, sedap pes tomyam yang buat sendiri ni. Dia takde la terlalu masam atau terlalu masin sebab kita boleh kawal sukatan bahan yang kita gunakan. Aku tak pernahpun gunakan pes ni untuk masak tomyam. Aku gunakan untuk buat sambal ayam atau ikan atau aku buat cencaru sumbat. Sedap hingga menjilat pinggan oii...! Haha.


p/s: Okay, dah boleh delete gambar dalam laptop. Kah..!
.