Pages

Wednesday, January 8, 2020

Roti cincai-cincai..

Assalamu'alaikum.

Roti cincai-cincai.


Dah lama sungguh aku tak buat roti. Kalau dulu, memang selalu aku buat untuk anak-anak buah tapi sekarang ni, dah malas dah nak buat. Lagipun, budak-budak tu dah besar belaka. Masing-masing dah kenyang dok ngadap gadget je. Kah...!


Baru-baru ni, aku buat la balik roti tu tapi takde la buat beria. Kiranya, aku main cincai je buat. Takde la aku nak uli beria-ia. Cukuplah sekadar dok tepuk-tepuk gitu je. Haha. Bahanpun aku guna mana yang ada je. Asal ada, sudah. 😁😁😁


Aku bakar roti ni atas dapur gas je. Malas aiihh aku nak bakar guna oven letrik aku tu. Sejak kes plug melecur (?), terus aku serik dah nak guna oven besar tu. 





Ni sukatan bahan yang aku gunakan untuk buat roti cincai ni. Bahanpun main sukat gitu-gitu je. Takde la beria-ia ikut sukatan. Guna bahan yang ada stok je. Cara adun tu ikutlah cara masing-masing nak uli macam mana. Pandai-pandai la adjust sendiri..


Bahan A:


1 sudu makan yis mauripan.
2 sudu makan gula.
1 1/4 cawan air suam.


==> Campurkan semua dalam bekas. Kacau sebati. Tutup bekas tu dan perap sampai bancuhan yis kembang/naik.


Bahan B:


2 cawan tepung gandum + sedikit lagi tambahan jika adunan melekat di jari.
2 sudu makan susu tepung.
1 sudu teh baking powder.


==> Campurkan semua bahan dalam bekas. Then, curahkan bancuhan yis tadi. Gaul dan uli. Lepas tu, masukkan pula bahan C.


Bahan C:


2 sudu makan marjerin.
1 sudu makan dough softener.

==> Dan teruskan menguli hingga doh jadi elok. Tutup bekas dan perap hingga doh naik.

Aku bakar roti ni atas dapur gas je. Tenggek je kuali popia yang tebal tu atas dapur, lepas tu, letakkan redai/tungku, then baru letak loyang atas dia. Aku tutup dengan penutup oven letrik yang bulat tu. Api sederhana je. Kang guna api besar, rentung pulak roti korang. Haha.






Alhamdulillah, roti tu lembut walaupun sampai pagi esok. Takde la keras kedengkung walaupun tidak diuli dengan secukupnya dan tidaklah terlalu gebu macam roti yang kita beli di kedai tu. 


Gambar selepas roti dibakar aku tak sempat nak ambil. Lagipun, masa tu bateri handphone aku kong. Malas aku nak pergi charge.


p/s: Nak habiskan stok bahan tu sebelum tamat tempoh. Tu yang buat roti tu. Heh.
.