Pages

Monday, February 17, 2020

Cara buat jeruk petai.

Assalamu'alaikum.

Cara buat jeruk petai.

Siapa suka makan jeruk petai? Kalau suka, kita boleh jadi kawan. 😁😁😁


Hari Khamis minggu lepas, aku ada beli empat ikat petai di pekan sehari. Memang tujuan beli tu untuk buat jeruk petai. Satu ikat petai tu, harga dia RM3. Kalau di pekan sehari hari Selasa, satu ikat tu RM5. Dah tentulah aku pilih yang murah harganya, kan?


Okay, jom tengok cara aku buat jeruk petai ni. Mula-mula, kena rebus dulu petai tu. Rebus sampai air mendidih. Tak payah letak apa-apa masa rebus tu. Rebus petai semata-mata.




Dah siap rebus, tunggu sejuk dulu. Lepas tu, boleh la picit-picitkan petai tu untuk keluarkan isi dia. Tengok dalam video ni. Gigih tu pi rakam semata-mata untuk bagi orang faham. 😊😊😊




Dah habis picit semua petai tu, kena basuh dulu petai tu. Lalukan petai tadi di bawah air paip. Basuh gitu je. Jangan kau pi curah glo pulak. Kah..!




Kulit petai yang dah kosong tu, aku buang aje la. Nak buat apa aje? Takkan nak buat halwa pulak. 😅😅😅 Tapi, mungkin ada je orang yang guna kulit petai ni untuk dimasak.




Ni dia petai rebus yang dah siap dibasuh.




Masukkan petai tadi dalam botol. Masukkan air masak sejuk dan cili padi (jika suka). Jangan guna air paip. Mana la tau kot ada yang suka makan jeruk petai ni sekali dengan air dia tu. Niaya je kat orang sebab guna air paip yang tak masak.




Lepas tu, masukkan sedikit garam kasar. Letak sikit je tau.




Okay, dah siap dah jeruk petai aku ni. Boleh la simpan dalam peti sejuk. Empat ikat petai tadi, cuma dapat satu botol kecil ni je. Patut la harga jeruk petai mahal. Kiranya, satu botol ni dah jadi RM12. Itu baru harga petai. Belum lagi caj proses pembuatannya. Haha.





p/s: Mudah je cara nak buat jeruk petai ni, kan? Apa lagi, cepat la beli petai dan buat sendiri. Banyak jimatnya jika buat jeruk petai sendiri.
.