Pages

Monday, March 30, 2020

Nasi ayam Elly Mazlein.

Assalamu'alaikum.

Nasi ayam Elly Mazlein.


Baru-baru ini, aku ada ternampak Kak Lina Kepom ada share video dan bagitau yang dia buat nasi ayam di instagram tapi full video tu ada di channel dia. Lepas tu, akupun jenguk la kat channel dia di Youtube tu. 😁😁😁





Dan hari ini (baru sekejap tadi), aku dah siap dahpun masak nasi ayam versi aku tapi aku follow cara dari Elly Mazlein la. Gigih tu belajar sebab seumur hidup aku yang dah masuk kategori warga emas ni, sekalipun aku tak pernah buat nasi ayam. Yang selalu aku buat adalah beli aje nasi ayam tu. Haha.


Sebetulnya, aku tak cukup bahan tapi apa susah, kita redah aje la buat. Takkan la kerana takde satu dua bahan, kita tak nak teruskan misi kita tu, kan? Tambahan lagi di musim kuarantin ni, lagi la susah nak keluar mencari bahan tu semua. Yang penting, ada bahan utama. Bahan sampingan tu, kita ejas aje ikut cara kita. Yang penting, jadi. Heh.


Okay, ni aku kongsikan gambar nasi ayam yang aku buat. Aku tak rajin nak buat dekorasi semua tu sebab aku bukannya blogger masakan yang mengejar nama. Aku sekadar kongsi dalam blog untuk dijadikan kenang-kenangan aku sahaja. 😉😉😉


^
Isi ayam kita ambil untuk digoreng nanti. Yang kaki dan tulang tu, kita biarkan aje dalam periuk tu.
v



Masak nasi guna air dari sup ayam tadi. 



 ^
Ini untuk buat sos nasi ayam. Aku takde tomato. Jadinya, aku gantikan aje dengan belimbing buluh dan aku kisar. Limau kasturi tu aku perah airnya. Aku masukkan tiga senduk air sup ayam tu untuk lancarkan proses mengisar.
v


 ^
Masak sos tu hingga mendidih. Masukkan di dalamnya sedikit garam dan sedikit gula. Aku tak letak cuka sebab aku ada gastrik. Tu yang aku gantikan dengan limau kasturi tadi. Disebabkan tak cukup masam, aku masukkan juga sekeping asam keping.
v


 ^
Isi ayam tadi kita ambil dan tuangkan kicap manis di dalam bekas berisi ayam tadi. Kita ratakan ayam tu.
v


 ^
Lepas tu, kita goreng ayam tadi. Tak perlu goreng lama sangat sebab ayam tadipun dah masak masa kita rebus sup tadi. Dah siap goreng, potong la bagi elok sikit rupa dia.
v


 Dan ini adalah lebihan kicap yang kita gaulkan dengan ayam tadi. Kiranya ni kicap untuk nasi ayam tu la.



Ini aje baki salad yang ada. Jadi la tu. 


Terima kasih pada Elly Mazlein yang rajin berkongsi resepi di Youtube. Hari tu, aku ada buat ayam berempah ikut cara Emma Maembong. Tiga kali aku ulang buat ayam berempah tu. Sebelum ni aku memang tak pernahpun buat ayam berempah tu tapi lepas tengok Emma buat, jadi semangat pulak nak mencuba. Prinsip aku mudah je. Mana yang baik dan bermanfaat tu, aku follow aje la. Mana yang tak baik tu, aku buat donno sahaja. Aagggittchuu..! 


p/s: Alhamdulillah di atas setiap rezeki yang Allah berikan. Semoga Allah murahkan rezeki pada kita semua. Aamiin.
.