Assalamu'alaikum.
Resepi kek marble gebu gebas.
Selamat tahun baru 2022. Haha. Punya la lama aku tak update blog. Sadis sungguh..!
Apa khabar semua? Doa aku agar semuanya sihat sejahtera dan baik-baik belaka hendaknya. Allahumma Aameen.
Okay la. Saja aku nak share resepi kek marble yang gebu gebas yang berjaya aku buat ni. Siapa yang selalu baca blog aku, mesti tau yang aku ni asyik gagal je bila buat kek marble. Banyak yang tak jadi dari jadi. Tu yang bila jadi gebu gebas ni, aku teruja sangat. Kiranya satu kejayaan besar la buat aku yang tak pandai buat kek ni. ðŸ¤ðŸ¤ðŸ¤
1 buku butter - 250 gram
3/4 cawan gula kasar
4 biji telur gred B
1 penutup botol esen vanila
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu makan baking powder
2 sudu makan susu segar @ susu cair ( jika tiada, boleh gantikan dengan 1 sudu makan susu tepung yang dibancuh dengan sedikit air dan jadikan air susu tu dua sudu makan)
1. Pukul butter dan gula hingga kembang dan bertukar warna kepada krim. Aku guna hand mixer je. Mix laju lebih kurang 10 minit.
2. Masukkan sebiji telur dan pukul lagi dalam seminit. Lepas tu masukkan lagi sebiji telur dan ulang proses yang sama hingga telur habis.
3. Masukkan pula esen vanila dan pukul sekejap.
4. Matikan mixer dan kaup balik adunan dengan spatula.
5. Ayak tepung dan baking powder. Kemudian, masukkan sedikit tepung dan kaup balik sambil selang selikan dengan bancuhan susu. Ulang hingga habis.
6. Lenserkan keseluruhan dalam loyang dengan marjerin. Jangan guna minyak ya. Guna marjerin untuk elakkan kek melekat pada acuan. Tak perlu guna baking paper.
7. Bakar hingga kek masak. Aku bakar atas dapur gas je. Dalam masa 30 minit dah masak dah kek marble aku tu. Guna api kecil ya.
Okay la. Sampai sini dulu. Ada kerajinan, aku update lagi blog aku ni. Terima kasih sudi singgah dan baca. 🥰
.