Pages

Thursday, July 16, 2009

JOM MAIN MASAK-MASAK...

Assalamualaikum.....



Ada sesiapa yang nak cuba resepi ni tak..?? Nak bagi free of charge je ni.... ekekekeke...

MASAK ASAM PEDAS SENYUM SOKMOLAH...

Bahan-bahan:

1 kilo ikan kembung yang besar dan segar (5/6 ekor)
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
1 genggam cili kering (digunting2 dan direndam seketika)
1 ikat bendi sederhana besar (anggaran 12 biji)
1 ikat/50 sen daun kesum (jika suka)
1 senduk besar minyak masak
1 sudu makan penuh asam jawa (bancuh dengan 2 mangkuk air)
garam dan serbuk perasa (secukup rasa)

Cara-cara:
1) Bersihkan ikan kembung. Tos dan ketepikan dahulu.

2) Basuh dahulu cili kering yang direndam tadi sambil buang bijinya.

3) Kisar/blender cili kering bersama bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup dengan sedikit air.

4) Panaskan minyak dalam periuk dengan api yang sederhana.

5) Bila minyak sudah panas, masukkan sahaja semua bahan2 yang telah dikisar tadi.

6) Kacau perlahan-lahan sehingga bahan2 tadi mula memercik.

7) Masukkan pula air asam jawa. Kacau lagi. Biar hingga kuah mendidih. Kemudian masukkan pula daun kesum. Kacau lagi.

8) Masukkan ikan kembung. Kacau perlahan-lahan supaya ikan tidak hancur.

9) Masukkan pula garam dan serbuk perasa secukupnya dan kacau supaya sebati.

10) Akhir sekali, masukkan bendi satu persatu. (Jangan potong bendi awal2 untuk mengelakkan dari berlendir).

11) Kacau gulai perlahan-lahan. Biarkan mendidih seketika. Lebih kurang 10 minit lepas tu, barulah tutup api dapur.

p/s: Dah siap...Mudah je kan...Ikan kembung tu boleh juga di ganti dengan ikan pari dengan syarat kuantitinya tetap 1 kilo.

SELAMAT MENCUBA DAN SENYUM SOKMOLAH....

12 comments:

  1. nak try japgi...
    mum ada sini....
    tenkiyu chef AZZ...
    hihik

    =senyum sokmoooooo=

    ReplyDelete
  2. Ween~> hehehe....nak cuba ke....Kalau menjadi nanti bg la akak semangkuk ehh...

    tp kalau tak baper nak menjadi, Ween senyum sokmo je la ehh....ekekeke...

    ReplyDelete
  3. salam kakazim cayang...
    duwh, lma gler x in.tah ingat ke kakazz kt kter-chekleen.
    cambest je men masak2 neh..
    kakazz, asal xleh nk sembang2 kt blog ni n blog2 laen pn?

    ReplyDelete
  4. kaka azz, nk resepi lemak cili padi pliiissss

    ReplyDelete
  5. Dez~> ekekekeke.....g mintak kt Ween, dia nak try buat tu....

    ReplyDelete
  6. Chekleen~> akak ngt lg la kt chekleen...dulu2 kita kan rajin borak2 kt umah Dehe...hehe..

    Apsal lak tak boleh nak cet kat sini chekleen, org lain cet okay je tu...huhu...sian chekleen...

    ReplyDelete
  7. Nami~> resepi lemak cili padi baru ada satu je...sila klik kt Resepi ehh....ihikkk...

    pasni mgkn nk ltk resepi lemak cili padi telor itik lak....kuekkk...kuekkk....hahaha...

    ReplyDelete
  8. Nami~> laaaa....baru nk tengok ke....huhuhu...

    ReplyDelete
  9. sisazzzzzzz...
    if sayer sk ader bh kerisik n belacanzzzzzzzzzzzzz...hahahaha...xleyh d pisahkn taw...
    hikhikhik..sayer suka msk2 neyh...nk resipi lg pehlishh.,..

    ReplyDelete
  10. Dilla~> a'ahh...sape suka belacan dgn kerisik tu boleh juga letak...tapi akak kurang minat dua2 tu...sbb tu akak tak masukkan dlm senarai bahan2...hehehe...

    psstt....ada resepi baru....sila cuba ehh....ihikkk

    ReplyDelete

Anak kucing tengok cermin..
Anak monyet tepuk perut..
Boleh aje mengomen..
Asalkan tidak mencarut..
.
Anak monyet tepuk perut..
Sambil mata memandang cermin..
Jika mahu komen mencarut..
Bersedialah kena print screen..


^__ahak__^