Pages
▼
Friday, August 14, 2009
GOYANG GERUDI INUL...hikk...
ni la rupa kuih goyang atau kuih ros.....(utk Nami je hehe...)
Assalamualaikum...
Pernah dengar nama kuih goyang? Alaa..takkan tak pernah
dengar kot. Mungkin ada yang pernah makan kuih ni tapi tak
tau apa nama dia. Ada juga yang memanggil kuih ni sebagai
kuih ros.
KUIH GOYANG (....yang bergoyang....bila digoyang....)
Bahan2:
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan yang agak pekat (dari 2 biji kelapa)
2 biji telur ayam
5 cawan @ 1 kampit tepung beras
1 sudu teh kapur sirih (untuk merangupkan)
secubit garam
minyak masak secukupnya
acuan kuih ros/goyang
Cara2:
1) Pukul telur dengan gula hingga agak kembang.
2) Masukkan santan dan garam. Kacau perlahan-lahan.
3) Masukkan pula tepung beras sedikit demi sedikit supaya
adunan tidak bergentel. Kacau rata.
4) Panaskan minyak dalam kuali. Letakkan acuan ros dalam
kuali untuk memanaskannya.
5) Bila acuan sudah panas, celupkan ke dalam bancuhan
tepung tadi.
6) Masukkan celupan ke dalam kuali sambil menggoyangkan
acuan supaya adunan yang melekat itu tanggal.
p/s: Jika adunan terlalu pekat bolehlah tambah sedikit santan
cair ke dalamnya. Cubalah buat sekarang, mana tau boleh
buat bisnes raya nanti.....muehehehehe...
.
.
alaaaa xde pic ke kak? nk gak tau rupanya..
ReplyDeletekang nnt org len try wat kuih goyang, lain lak goyangnya..hahaha
Nami~> dh ltk pic dah...khas utk Nami sorang je pic tu....ekekeke...
ReplyDeletegoyang apa gaknya yg lain tu.....wakakakaka.....
tapi leceh la nak buek ni. order yo sonang. hahahah
ReplyDeleteTijah~> hahaha.....ekau kan ghamai pengikut....suroh yo dorang yg buek....ekau tukang ngarah yo....hehe...
ReplyDeleteorder tu buleh yo..tp kok kono yg kogheh bodonting jgn lak bising...hikk...
owh..kuih ni..tau..tau..
ReplyDeletesukaaaa sgt kuih ni.. tp alergik tol ngn nama "ros" neh...haisshhh
Nami~> hehehe tau kan...
ReplyDeleteoppsss....apsal lak alergik dgn nama tu...jengjengjeng....hahaha
ada kisah d sebalik nama tuh..hihi.. mencik tawww...huhu...
ReplyDelete