Assalamualaikum.........
Aku nak kongsi resepi yang aku salin/ambil dari satu program tv RTM
masa bulan puasa hari tu. Aku belum cuba lagi buat kuih ni. Apapun,
aku harap korang cubalah dulu ya. Lagipun, raya haji dah nak dekat ni.
Hehe...
KUIH BUNGA KEMBOJA
Bahan2:
10 biji telur ayam (gred A)
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan pekat
500g gula pasir
230g tepung gandum
sedikit garam (ikut rasa)
Cara2:
1) Panaskan acuan kuih terlebih dahulu di dalam oven.
2) Pukul kesemua bahan sehingga benar2 sebati/kembang.
3) Bila acuan sudah panas, keluarkan dari oven dan masukkan adunan
tadi ke dalamnya.
4) Bakar sehingga masak. Lakukan sehingga adunan habis (seeloknya
biarlah ada banyak acuan, cepat sikit proses pembakaran).
***Lagi elok jika ada oven yang mempunyai api di atas dan bawah.
p/s: Aku saje je letak resepi2 kat dalam blog ni sebagai rujukan bila
aku memerlukannya kerana aku memang tak pandai dalam soal masak
memasak ni... (sekian, terima kasih....)
.
slmt ari raya, kalo dh siap kuih ulor2 kat kita :)
ReplyDeletetak samo ko resepi tu.dengan yang namo e kuih bombai tu...nanti akak cubo lah kak azz..tapi mano gambar acuan e, dio orang tu guna acuan yang camano...tak saba nak cubo ni...kek rumah akak ni..kaki makan sumo e..apo yo yang akak masak sumo dimakan...
ReplyDeleteMaiyah~> slmt hari raya jugak....kuih tu tak tau la buat ke tidak....kalau buat nnt dihantarin ya....hehe...:)
ReplyDeleteErna~> kuih bombai..?? Tak ponah donga lak kuih tu....huhu...
ReplyDeleteacuan ehh samo dgn kuih bakar ghaso ehh laa....kek ghumah ni ado yo acuan tu, tp dh tosolit mano tah...sobab bokurun tak buek....lopeh tu akak sorang tu amek bawak g kek ghumah dio lak....
elok la kalau smuo pomakan, takdo la mombazir yo kan...kdg2 bilo kito masak tp takdo yg nak makan, kocik gak ati...huhu...