Pages

Saturday, August 1, 2009

MISI BERJAYA....yiiihaaaa...

Assalamualaikum.....

Semalam aku try buat karipap. Mula2 aku buat inti dia dulu. Pastu esoknya aku buat kulitnya pulak. Inilah kali pertama aku buat keseluruhan karipap ni. Alhamdulillah, abeh dorang makan. Aku dapat merasa 2 ketul je. Jadi la... huhuhu...

KARIPAP

Bahan2 untuk inti:

5 biji kentang bersaiz besar (dipotong dadu)
3 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
10 biji cili api (dikisar)
1 genggam udang kering@ikan bilis (dikisar)
1 mangkuk daging@isi ayam (dipotong kecil2)
1 peket kecil serbuk kari
1 senduk minyak masak untuk menumis
sedikit daun kari
garam secukup rasa

Cara2 buat inti:

1) Panaskan minyak dengan api yang sederhana besar.

2) Masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi.

3) Kacau sehingga naik bau.

4) Masukkan pula daun dan serbuk kari. Kacau lagi.

5) Masukkan daging@ayam. Kacau seketika.

6) Masukkan kentang dan sedikit air.

7) Masukkan garam secukupnya. Masak hingga kuah sedikit kering dan kentang empuk.

Bahan2 untuk kulit dan cara membuatnya:

1) Panaskan 3 sudu makan marjerin + 2 sudu makan minyak masak.

2) Curah ke dalam 1/2 kilo tepung gandum + sedikit garam. Gaul rata.

3) Masukkan sedikit demi sedikit air untuk menguli doh.

4) Jika doh melekat, uli dengan menambah sedikit marjerin.

5) Canai nipis doh dan terap dengan cawan. Buat la bentuk yang disukai.

p/s: Nampak macam rumit je kan, tapi sebenarnya amat mudah sekali. Cuma untuk kelim tu je yang lambat sikit. Saya dah cuba, anda bila lagi....???