Pages

Saturday, August 1, 2009

MISI BERJAYA....yiiihaaaa...

Assalamualaikum.....

Semalam aku try buat karipap. Mula2 aku buat inti dia dulu. Pastu esoknya aku buat kulitnya pulak. Inilah kali pertama aku buat keseluruhan karipap ni. Alhamdulillah, abeh dorang makan. Aku dapat merasa 2 ketul je. Jadi la... huhuhu...

KARIPAP

Bahan2 untuk inti:

5 biji kentang bersaiz besar (dipotong dadu)
3 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
10 biji cili api (dikisar)
1 genggam udang kering@ikan bilis (dikisar)
1 mangkuk daging@isi ayam (dipotong kecil2)
1 peket kecil serbuk kari
1 senduk minyak masak untuk menumis
sedikit daun kari
garam secukup rasa

Cara2 buat inti:

1) Panaskan minyak dengan api yang sederhana besar.

2) Masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi.

3) Kacau sehingga naik bau.

4) Masukkan pula daun dan serbuk kari. Kacau lagi.

5) Masukkan daging@ayam. Kacau seketika.

6) Masukkan kentang dan sedikit air.

7) Masukkan garam secukupnya. Masak hingga kuah sedikit kering dan kentang empuk.

Bahan2 untuk kulit dan cara membuatnya:

1) Panaskan 3 sudu makan marjerin + 2 sudu makan minyak masak.

2) Curah ke dalam 1/2 kilo tepung gandum + sedikit garam. Gaul rata.

3) Masukkan sedikit demi sedikit air untuk menguli doh.

4) Jika doh melekat, uli dengan menambah sedikit marjerin.

5) Canai nipis doh dan terap dengan cawan. Buat la bentuk yang disukai.

p/s: Nampak macam rumit je kan, tapi sebenarnya amat mudah sekali. Cuma untuk kelim tu je yang lambat sikit. Saya dah cuba, anda bila lagi....???

12 comments:

  1. alah.. nak makan karipap senang je... cuma perlukan beberapa duit ringgit je... hehehh (haghammm tak reti buat karipap)...

    ReplyDelete
  2. Chime~> hehehe....kalau utk sorang boleh la beli je....tapi resepi ni utk fmly yg ramai huhuhu....

    try la buat, akakpun pestaim buat ni...lagipun kalau beli taktau kena atau tak dgn selera kita kan....

    ReplyDelete
  3. huiii! kok dapek keledek merah laie sodap tu...necerel yo manih eh...

    ReplyDelete
  4. Dez~> hamboiiii......bnyknya kuar....ekekeke....nnt g cari kat ajimal ehh....hakkk...

    ReplyDelete
  5. Tijah~> akak kurang minat keledek la Jah...ghaso molokat yo kek anak tokak ni ha...tokak dh tuo2 ni copek na bona ghaso tocokik...hehe...

    ReplyDelete
  6. ailaikkkk karipap! meh pos ke jb sket..ihikkk

    ReplyDelete
  7. Nami~> nahh...amek la resepi ni....takyah nak pos dah hehehe...

    ReplyDelete
  8. huh..nk harap nami wat, x merasa la sampai tua..kakaka.. mls nk wat leceh2 neh. kalo lapo, goreng ayam, goreng telur..sudah!muahaha..

    ReplyDelete
  9. Nami~> hehe...tak leceh sgt la...mula2 akakpun pk leceh gak nak buat ni, tp bila dh siap...ehh senang je rupanya....yg penting xde gangguan masa nk buat inti tu hahaha...

    ReplyDelete

Anak kucing tengok cermin..
Anak monyet tepuk perut..
Boleh aje mengomen..
Asalkan tidak mencarut..
.
Anak monyet tepuk perut..
Sambil mata memandang cermin..
Jika mahu komen mencarut..
Bersedialah kena print screen..


^__ahak__^