Pages

Friday, August 14, 2009

GOYANG GERUDI INUL...hikk...


ni la rupa kuih goyang atau kuih ros.....(utk Nami je hehe...)

Assalamualaikum...

Pernah dengar nama kuih goyang? Alaa..takkan tak pernah
dengar kot. Mungkin ada yang pernah makan kuih ni tapi tak
tau apa nama dia. Ada juga yang memanggil kuih ni sebagai
kuih ros.

KUIH GOYANG (....yang bergoyang....bila digoyang....)

Bahan2:

1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan yang agak pekat (dari 2 biji kelapa)
2 biji telur ayam
5 cawan @ 1 kampit tepung beras
1 sudu teh kapur sirih (untuk merangupkan)
secubit garam
minyak masak secukupnya
acuan kuih ros/goyang

Cara2:

1) Pukul telur dengan gula hingga agak kembang.

2) Masukkan santan dan garam. Kacau perlahan-lahan.

3) Masukkan pula tepung beras sedikit demi sedikit supaya
adunan tidak bergentel. Kacau rata.

4) Panaskan minyak dalam kuali. Letakkan acuan ros dalam
kuali untuk memanaskannya.

5) Bila acuan sudah panas, celupkan ke dalam bancuhan
tepung tadi.

6) Masukkan celupan ke dalam kuali sambil menggoyangkan
acuan supaya adunan yang melekat itu tanggal.

p/s: Jika adunan terlalu pekat bolehlah tambah sedikit santan
cair ke dalamnya. Cubalah buat sekarang, mana tau boleh
buat bisnes raya nanti.....muehehehehe...
.
.