Assalamualaikum...
Pasta Cili Padi
Resepi dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan TV1 yang diambil secara rambang pagi tadi dengan host Sheila Rusly dan tetamu undangannya adalah si cantik manis Fauziah Latiff.. Cun ahh si Gee tu...
1) Isi ikan merah + udang + sotong dilumurkan dengan sedikit garam dan goreng sekejap. Ketepikan.. (Goreng satu demi satu...)
2) Tumiskan bawang putih + cili padi yang dikisar/tumbuk hingga naik bau. Kacau rata..
3) Masukkan sos tiram + kicap cair + kicap pekat + pati ikan bilis + serbuk lada putih + sedikit air + susu cair dairy champ dan kacau rata.. Biarkan betul-betul masak..
5) Akhir sekali masukkan daun sadri dan angkat..
Tak tau la kalau-kalau ada bahan yang tertinggal.. Sukatan bahan tu pandai-pandai la agak ya... :)
** Garam tidak diperlukan kerana bahan yang digunakan dah ada yang bergaram..
p/s: Lebih kurang macam nak buat mee goreng jugak.. Bezanya cuma susu cair dengan isi ikan tu je.. Ehh, sedap ke pasta ni ehh...? Aku tak pernah lak makan... Pure kampungan betul la aku ni... huhuhu...