Assalamualaikum...
Pasta Cili Padi
Resepi dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan TV1 yang diambil secara rambang pagi tadi dengan host Sheila Rusly dan tetamu undangannya adalah si cantik manis Fauziah Latiff.. Cun ahh si Gee tu...
1) Isi ikan merah + udang + sotong dilumurkan dengan sedikit garam dan goreng sekejap. Ketepikan.. (Goreng satu demi satu...)
2) Tumiskan bawang putih + cili padi yang dikisar/tumbuk hingga naik bau. Kacau rata..
3) Masukkan sos tiram + kicap cair + kicap pekat + pati ikan bilis + serbuk lada putih + sedikit air + susu cair dairy champ dan kacau rata.. Biarkan betul-betul masak..
5) Akhir sekali masukkan daun sadri dan angkat..
Tak tau la kalau-kalau ada bahan yang tertinggal.. Sukatan bahan tu pandai-pandai la agak ya... :)
** Garam tidak diperlukan kerana bahan yang digunakan dah ada yang bergaram..
p/s: Lebih kurang macam nak buat mee goreng jugak.. Bezanya cuma susu cair dengan isi ikan tu je.. Ehh, sedap ke pasta ni ehh...? Aku tak pernah lak makan... Pure kampungan betul la aku ni... huhuhu...
assalam azz..ado gak yang sodap kalau kito jumpo resepi yang podeh macam tu..akak pun baru sojak berblog ni mencubo ikut resepi..sodap lak tu..eh azz..pasata dengan macaroni dan sphageti tak samo ko?..he he akak main bantai samo an yo..
ReplyDeleteKak Erna>
ReplyDeleteWaalaikumussalam kak..
Ontah la kak... sey pon tak tau apo bezo semuo tu.. mungkin ghaso ehh samo kot.. tp bontuk yoo lain...
Tokak sey ni tak buleh terimo makanan barat2 ni.. huhu...
wah,kak azz dapur dia kt ci jgk ea..hikhikhik..
ReplyDeletenoona suka tgok ketuk2 ramadhan tu,suka tgok masak2.. cili padi?? mesti pedas kan? huhuhu.. x tahan sgt dgn pedas.. T_T
noonaQQ>
ReplyDeleteDapo akak boleh angkat.. Mana2 letakpun takpe... kihh3..
Akakpun tak tahan pedas, so kita makan je mana yg kita mampu.. huhuhu..
Kan.. Ketuk2 ramadhan ni kadang2 kelakar gak tengok... hehe...