Assalamualaikum...
Coklat buatan sendiri... Yummy...!!!
Semalam buat coklat.. Hari ni buat coklat lagi.. Esok mungkin akan buat coklat jugak sampai la coklat bar yang ada dalam freezer tu habis.. Takde la banyak sangat coklat bar tu.. Mahal weii nak beli banyak-banyak.. huhuhu.. Aku buatpun atas permintaan sepupu.. Dia suruh aku buat coklat masa kenduri anak buah aku nanti.. Tu la, siapa suruh tayang gambar coklat kat fesbuk.. Kan dah kena buat... kehkehkeh...
Aku gunakan coklat brand Beryl's ni... Sekeping coklat bar dengan berat satu kilogram harga dia RM13.50.. Kalau kat tempat korang tentu murah lagi harga dia kot.. Kat tempat aku ni serba-serbi mahal.. Maklum la, duduk kat hujung dunia.. ehehh....
Coklat dan susu... Sedap....
Cara nak masak coklat ni senang je.. Gunakan sistem double-boiler macam gambar kat bawah ni.. Periuk bawah tu letak air dan biarkan air tu mendidih.. Air jangan sikit sangat, takut nanti tak sedar air tu kering.. Banyak sangatpun tak boleh jugak sebab takut nanti air tu meruap dan keluar dari periuk tu..
Jangan ada ruang di antara periuk dan loyang.. Dan pastikan coklat betul-betul mencair baru tuang ke dalam acuan.. Jangan ada ketul-ketul...
Curahkan coklat ke dalam acuan.. Lepas tu kaup dengan menggunakan spatula atau apa sahaja yang boleh digunakan untuk mengaup lebihan coklat atas acuan tu.. Hentak-hentak sedikit acuan tu untuk mengeluarkan gelembung udara yang ada dalam coklat tu..
Kalau nak buat dua kaler macam yang aku buat ni, cairkan coklat putih. Gunakan berus dan sapu/selet coklat putih tadi kat permukaan acuan.. Kalau takde berus, guna sudupun takpe tapi lambat sikit la proses tu.. Biarkan sejuk dan lepas tu boleh la curahkan coklat biasa kat atas coklat putih tadi..
Tunggang-langgang... ehehh....
Biarkan coklat tu sejuk seketika.. Lepas tu boleh la dimasukkan ke dalam peti sejuk lebih kurang sepuluh minit untuk coklat tu mengeras.. Lepas tu boleh la terbalikkan acuan tadi dan ketuk-ketuk acuan tu untuk mengeluarkan coklat yang dah keras tadi... Pastikan coklat betul-betul keras baru diterbalikkan untuk mengelakkan coklat melekat kat acuan.. Kena banyak bersabar ya sayang... ehehh...
p/s: Acuan untuk buat coklat tak mencukupi... Kena buat sambung-sambung.. Macam drama lak ada sambungan.. hahaha... Nasib baik buat berdua dengan anak buah.. Cepat la sikit kerja tu... :)