Pages

Thursday, September 20, 2012

Coklat buatan sendiri... Yummy...!!!

Assalamualaikum...

Coklat buatan sendiri... Yummy...!!!

Semalam buat coklat.. Hari ni buat coklat lagi.. Esok mungkin akan buat coklat jugak sampai la coklat bar yang ada dalam freezer tu habis.. Takde la banyak sangat coklat bar tu.. Mahal weii nak beli banyak-banyak.. huhuhu.. Aku buatpun atas permintaan sepupu.. Dia suruh aku buat coklat masa kenduri anak buah aku nanti..  Tu la, siapa suruh tayang gambar coklat kat fesbuk.. Kan dah kena buat... kehkehkeh...

Aku gunakan coklat brand Beryl's ni... Sekeping coklat bar dengan berat satu kilogram harga dia RM13.50.. Kalau kat tempat korang tentu murah lagi harga dia kot.. Kat tempat aku ni serba-serbi mahal.. Maklum la, duduk kat hujung dunia.. ehehh....


Coklat dan susu... Sedap....


Cara nak masak coklat ni senang je.. Gunakan sistem double-boiler macam gambar kat bawah ni.. Periuk bawah tu letak air dan biarkan air tu mendidih.. Air jangan sikit sangat, takut nanti tak sedar air tu kering.. Banyak sangatpun tak boleh jugak sebab takut nanti air tu meruap dan keluar dari periuk tu..


Jangan ada ruang di antara periuk dan loyang.. Dan pastikan coklat betul-betul mencair baru tuang ke dalam acuan.. Jangan ada ketul-ketul...


Coklat tak boleh terkena air langsung.. Pastikan semua bekas dan acuan bebas dari air.. Pastu loyang yang berisi coklat tu pastikan takde ruang dengan periuk yang berisi air tu supaya wap air yang mendidih tu tak lepas masuk ke dalam loyang berisi coklat tu.. Faham tak apa yang aku bagitau ni..?? Kalau tak faham, boleh tanya kat page fesbuk aku tu ehh... *yo yo arr je aku ni... Macam la expert bebenau... ahakk...




Curahkan coklat ke dalam acuan.. Lepas tu kaup dengan menggunakan spatula atau apa sahaja yang boleh digunakan untuk mengaup lebihan coklat atas acuan tu.. Hentak-hentak sedikit acuan tu untuk mengeluarkan gelembung udara yang ada dalam coklat tu..

Kalau nak buat dua kaler macam yang aku buat ni, cairkan coklat putih. Gunakan berus dan sapu/selet coklat putih tadi kat permukaan acuan.. Kalau takde berus, guna sudupun takpe tapi lambat sikit la proses tu.. Biarkan sejuk dan lepas tu boleh la curahkan coklat biasa kat atas coklat putih tadi.. 


Tunggang-langgang... ehehh....


Biarkan coklat tu sejuk seketika.. Lepas tu boleh la dimasukkan ke dalam peti sejuk lebih kurang sepuluh minit untuk coklat tu mengeras.. Lepas tu boleh la terbalikkan acuan tadi dan ketuk-ketuk acuan tu untuk mengeluarkan coklat yang dah keras tadi... Pastikan coklat betul-betul keras baru diterbalikkan untuk mengelakkan coklat melekat kat acuan.. Kena banyak bersabar ya sayang... ehehh...




p/s: Acuan untuk buat coklat tak mencukupi... Kena buat sambung-sambung.. Macam drama lak ada sambungan.. hahaha... Nasib baik buat berdua dengan anak buah.. Cepat la sikit kerja tu... :)

4 comments:

  1. alololo cute nye ~,~ tp BL cairkan coklat BL letak air dlm kuali...pastu letak coklat periuk kecik...huhu...

    ReplyDelete
  2. untungnye sape dapat kak Azz, serba serbi masakan dia pandai buat..lalalala

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum.

    Kak..maaf..lama tak singgah.. sorry ea. hehehe.

    Kak, nak beli kat mana coklat beryl's ni..tak pernah nampak pun sebesor tu.. lana nak jugak cuba buat..huhuhu

    ReplyDelete
  4. waaa pamdai buat coklet la hehe nak 10 hehe

    ReplyDelete

Anak kucing tengok cermin..
Anak monyet tepuk perut..
Boleh aje mengomen..
Asalkan tidak mencarut..
.
Anak monyet tepuk perut..
Sambil mata memandang cermin..
Jika mahu komen mencarut..
Bersedialah kena print screen..


^__ahak__^