Assalamualaikum...
Pewangi asli...
Kedua-duanya mempunyai aroma tersendiri..
Aroma yang boleh membangkitkan satu rasa yang sukar untuk digambarkan.. hehh...
Bunga kantan sudah terbukti keharumannya.. Kalau buat kuah laksa Penang tak letak bunga kantan ni, rasa kuah tu ada sikit kureng lah.. Ada juga orang yang masukkan hirisan bunga kantan ni dalam kerabu... Ada juga yang masukkan dalam asam pedas.. Ikut kesukaan masing-masing la, kan.. Tapi kalau orang lelaki, dorang memang kurang suka dengan bunga kantan ni... Banyak songeh..!!!
Limau purut ni aku ambil kat pokok kat rumah makcik aku masa balik ke Rembau hari tu. Tengok buah dia lebat la pulak tapi pokok dia kecil je.. So, dengan muka tak malunya, akupun mengendeng la buahnya.. Makcik aku kata dia cuma guna daun je.. Aku kata, limau ni bagus dibuat mandi.. Boleh redakan sakit kepala.. Boleh gesek-gesek kat ketiak yang berkarat.. Biar wangi sikit ketiak tu.. Tak payah dah nak tonyoh dengan deodarant.. hehh..
p/s: Tak reti nak guna deodarant... Pernah sekali aku tonyoh deodarant tu kat baju bawah ketiak tu je.. hahaha... Goli den nak tonyoh deodarant tu kat kulit ketiak tu.. huhuhu...
hahaha, akak, citer pasal ketiak plak aihh,hahaha
ReplyDeleteSi kantan tu, saya layan kalau buh dalam kerabu. tapi kalau dalam laksa, asam pedas, saya tak brapa sgt. Nanti saya duk ngutip n letak tepi pinggan.
Limau purut.. nenek angkat saya selalu guna limau ini, untuk buat mandi2. Tiap kali cuti sekolah, mmg krumah dia, dia akan buatkan. Kdg2 mndi bunga..fuhhh, cam pi spa,ekekeke