Pages

Friday, July 19, 2013

Heliza Helmi dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..

Assalamualaikum...

Heliza Helmi dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..


Kali ni Ketuk-Ketuk Ramadhan 2013 menampilkan tetamu jemputan yang mempunyai mata yang besar.. Siapa lagi kalau bukan si Heliza Helmi tu.. Besarkan mata dia.. Macam guli je.. Bersinar gitu.. hehe..




Resepi Heliza ialah Kari Ketam Rina.. Tak tau la kenapa pulak ada nama Rina tu.. Apa-apapun, cuba tengok bahan yang diperlukan.

Bahan-bahannya:

4 ekor ketam - dipotong dua
3 sudu besar n
atural yogurt 
1 labu b
awang besar 
3 ulas b
awang putih 
3 ulas b
awang merah - dihiris
1 inci h
alia 
4 sudu besar r
empah kari 
6 helai d
aun limau purut 
6 biji c
ili padi 
1 sudu teh s
erbuk lada hitam 
3 kuntum b
unga lawang** 
5 kuntum b
unga cengkih**
3 biji b
uah pelaga** 
2 batang kulit k
ayu manis**

*Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar sekali.


Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan**. Kemudian masukkan bahan yang dikisar.
2) Kacau dan tunggu hingga pecah minyak dan kering sedikit.
3) Kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau sebati.
4) Masukkan bawang merah, yogurt dan daun limau purut.
5) Perasakan dengan garam secukup rasa.
6) Masukkan ketam. Gaul sehingga masak rata.


Dan ini pula resepi Rendang Nangka Daging yang dimasak oleh Sheila Rusly..

Bahan-bahannya:

1 kilo n
angka muda - direbus empuk
300gm daging batang pinang 
300ml s
antan 
2 sudu besar k
erisik 
3 keping a
sam keping 
3 helai d
aun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut 
5 batang s
erai 
2 inci h
alia 
2 inci l
engkuas 
1 inci k
unyit hidup 
3 labu b
awang besar 
5 ulas b
awang putih 
40 biji c
ili padi
2 batang s
erai - dititik

*Serai, halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih dan cili padi dikisar sekali.

Cara memasak:

1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar.
2) Masukkan serai yang dititik dan gaul sehingga pecah minyak dan kering sedikit.
3) Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak empuk.
4) Masukkan daun limau purut, daun kunyit, santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
5) Masukkan nangka yang telah direbus empuk.
6) Masukkan kerisik dan daun kunyit.
7) Gaul sehingga kesemua bahan masak rata.

[sumber resepi]


p/s: Siapa yang suka makan nangka dengan daging, boleh la cuba resepi ni..

1 comment:

  1. jaa pun suka tgk ketuk2 ramadan ni. sbb menunya mcm mudah je utk kita try buat di rumah. hihihi...

    ReplyDelete

Anak kucing tengok cermin..
Anak monyet tepuk perut..
Boleh aje mengomen..
Asalkan tidak mencarut..
.
Anak monyet tepuk perut..
Sambil mata memandang cermin..
Jika mahu komen mencarut..
Bersedialah kena print screen..


^__ahak__^