Assalamualaikum...
Heliza Helmi dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013..
Kali ni Ketuk-Ketuk Ramadhan 2013 menampilkan tetamu jemputan yang mempunyai mata yang besar.. Siapa lagi kalau bukan si Heliza Helmi tu.. Besarkan mata dia.. Macam guli je.. Bersinar gitu.. hehe..
Resepi Heliza ialah Kari Ketam Rina.. Tak tau la kenapa pulak ada nama Rina tu.. Apa-apapun, cuba tengok bahan yang diperlukan.
Bahan-bahannya:
3 sudu besar natural yogurt
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia
4 sudu besar rempah kari
6 helai daun limau purut
6 biji cili padi
1 sudu teh serbuk lada hitam
3 kuntum bunga lawang**
5 kuntum bunga cengkih**
3 biji buah pelaga**
2 batang kulit kayu manis**
*Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar sekali.
Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan**. Kemudian masukkan bahan yang dikisar.
2) Kacau dan tunggu hingga pecah minyak dan kering sedikit.
3) Kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau sebati.
4) Masukkan bawang merah, yogurt dan daun limau purut.
5) Perasakan dengan garam secukup rasa.
6) Masukkan ketam. Gaul sehingga masak rata.
Dan ini pula resepi Rendang Nangka Daging yang dimasak oleh Sheila Rusly..
Bahan-bahannya:
1 kilo nangka muda - direbus empuk
300gm daging batang pinang
300ml santan
2 sudu besar kerisik
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit - dihiris
300ml santan
2 sudu besar kerisik
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
40 biji cili padi
2 batang serai - dititik
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
40 biji cili padi
2 batang serai - dititik
*Serai, halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih dan cili padi dikisar sekali.
Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar.
2) Masukkan serai yang dititik dan gaul sehingga pecah minyak dan kering sedikit.
3) Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak empuk.
4) Masukkan daun limau purut, daun kunyit, santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
5) Masukkan nangka yang telah direbus empuk.
6) Masukkan kerisik dan daun kunyit.
7) Gaul sehingga kesemua bahan masak rata.
[sumber resepi]
p/s: Siapa yang suka makan nangka dengan daging, boleh la cuba resepi ni..
jaa pun suka tgk ketuk2 ramadan ni. sbb menunya mcm mudah je utk kita try buat di rumah. hihihi...
ReplyDelete