Assalamualaikum...
Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Hazama...
Saksikan Hazama memasak ya..
Resepi dari Hazama ialah Asam Pedas Daging...
500 gm daging
35 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci belacan
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut - disiat-siat
1 kuntum bunga kantan - dipotong ikut suka
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
Garam
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci belacan
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut - disiat-siat
1 kuntum bunga kantan - dipotong ikut suka
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
Garam
*cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan belacan - dikisar sekali
*1 inci tu anggaran 1/2 daripada panjang ibu jari tangan orang dewasa.. :)
Cara-cara memasaknya:
1) Panaskan minyak dan tumiskan serai.
2) Masukkan bahan kisar, kacau sehingga pecah minyak.
3) Masukkan daging.
4) Masukkan asam jawa dan tambah sedikit air.
5) Masukkan bunga kantan dan daun limau purut.
6) Taburkan lada hitam.
7) Perisakan garam dan gula secukup rasa.
p/s: Kelakar pulak lagu baru Hazama tu.. Patut la Sheila ketawa.. hehe..
saya ketuk ketuk kuali sorang sorang kat dapur. masak simple simple ja..hehehe~
ReplyDelete