Assalamualaikum...
Tak semua yang tak menjadi itu tak boleh diperbaiki.. :D
Malam tadi aku buat agar-agar jagung ni.. Buat sebab sayangkan dua ketul tongkol jagung yang dok ada dalam peti sejuk tu.. Sebelum jagung tu semakin mengeras, baik aku transform-kan dia menjadi agar-agar jagung..
Jagung tu aku asingkan sebab mak aku kata dia nak buat jejemput.. Tunggu punya tunggu, tak buat jugak.. Aku boleh je buat jejemput jagung tu tapi takut nanti tak kena pulak dengan cara dan selera mak aku tu. So, aku biar je la dulu..
Petang semalam, mak aku keluarkan tongkol jagung ni dari peti sejuk. Dok camtu jugak, tak gerak-gerak.. Akupun apa lagi.. Malam tu terus je aku parut jagung ni dan rebus untuk dijadikan agar-agar..
Dan dapat la sebanyak yang ada dalam gambar ni semua...
Masalahnya, bila agar-agar ni dah sejuk, bila aku rasa je, rasa dia tak berapa nak manis.. Rasa dia nak kata tawar, takde la tawar sangat sebab aku rasa dah banyak dah aku letak gula.. Tapi manis dia tu macam kurang sikit la.. Macam manis buah.. Nak makanpun macam tak sedap je.. huhu.. Padahal masa agar-agar ni masih atas api, aku dah rasa cukup manis dah..
So, baru sekejap ni aku cairkan balik agar-agar ni. Aku tambah lagi gula dan masukkan sikit agar-agar bertali sebab nak bagi dia kenyal dan kental sikit.. Ni tengah tunggu agar-agar ni keras.. Ini bermakna walaupun pada awalnya agar-agar jagung ni tak berapa nak menjadi, itu tak bermaksud yang kita tak boleh nak modified dia.. *ayat tak boleh blah.. haha...
p/s: Resepi ikut sukahati sendiri je nak buat, macam gini la jadinya.. hehh.. hehh.. hehh...
Salam.
ReplyDeleteBanyak juga dapat dari dua ketul jagung.. urmm, weekend ni pun, kami kat rumah duk melantak jagung,hehe
Biasa rebus gitu je, kdg2 buat bubur jagung.. ^_^