Assalamu'alaikum...
Cara mudah nak gelek doh karipap...
Sebelum ini, aku perap doh karipap macam yang ada kat dalam entri ini.. Tapi baru-baru ni aku tertengok ada orang yang bagi tips untuk memudahkan kita menggelek doh karipap dalam rancangan Wanita Hari Ini..
Tak ingat pulak aku siapa yang bagi tips tu dan waktu siaran rancangan tersebut.. Apapun, terima kasih atas perkongsian yang pada aku sangat bermanafa'at..
Jadinya, kali ni akupun cuba la buat dan ikut tips tersebut.. Sebelum ni perap dengan ketulan yang besar-besar tapi kali ni buat ketulan yang kecil-kecil, hanya untuk sebiji karipap sahaja.. Aku tak timbangpun berat setiap doh karipap tu.. Aku cuma kepalkan doh yang besar tu, kemudian genggam kuat-kuat hingga doh tu keluar ikut atas genggaman sebesar biji golf.. Jadinya, saiz setiap doh lebih kurang sama la..
Seeloknya, bahagikan doh tu dalam beberapa buah bekas.. Nanti senang la nak gelek.. Just ambil je satu bekas.. Contohnya, letak sepuluh biji doh dalam satu bekas bertutup macam tupperware tu.. Tapi dalam kes aku ni, aku malas nak letak dalam banyak bekas.. Kalau tak larat nak gelek semua doh ni, aku sumbat je satu bekas besar ni masuk dalam freezer.. Freezer tengah kosong tu.. hehehe..
Lepas dah siap kepal-kepal doh tu, perap la dalam masa dua hingga tiga jam supaya doh tu mesra dan lembut..
p/s: Ini je nak kongsi.. Resepi doh karipap aku macam biasa, ada kat blog dapo aku tu.. Aku masih gunakan resepi yang sama..