Assalamu'alaikum...
Cara buat kulit karipap..
Sebenarnya, inilah cara yang aku gunakan untuk buat kulit karipap.. Masa mula-mula buat dulu, aku main terap je.. Macam-macam yang aku gunakan untuk dijadikan alat menerap.. Lama-lama jadi bosan sebab bila menerap je, doh tu jadi elastik dan mengecut.. Jenuh aku nak gelek balik semula..
Oh ya, ini adalah cara aku sebagai orang yang bukan pakar dalam membuat kuih muih.. Walaupun bukan pakar, nak jugak kongsi.. hehh.. Peduli la apa orang nak sokseksoksek kat belakang.. ahahh..
Oh ya, ini adalah cara aku sebagai orang yang bukan pakar dalam membuat kuih muih.. Walaupun bukan pakar, nak jugak kongsi.. hehh.. Peduli la apa orang nak sokseksoksek kat belakang.. ahahh..
Tutup potongan doh tadi untuk mengelakkan ianya menjadi kering dan liat..
Inti dan gam iaitu campuran tepung gandum + air..
Sapukan keliling dengan gam untuk mengelakkan kelim tu terbuka.. (sebab saya tak kelim sendiri..)
Sisa atau lebihan doh jangan dibuang.. Lilitkan pada sosej ataupun boleh je digoreng..
Lagi berkaitan dengan karipap yang aku buat..
http://kakazz.blogspot.my/2015/10/cara-nak-buat-inti-dan-kulit-karipap.html
http://kakazz.blogspot.my/2014/12/cara-mudah-nak-gelek-doh-karipap.html
http://kakazz.blogspot.my/2014/02/resepi-inti-karipap.html
p/s: Resepi untuk buat doh karipap ada kat blog dapo aku tu ya... Silalah klik.. Terima kasih.. :)
http://kakazz.blogspot.my/2015/10/cara-nak-buat-inti-dan-kulit-karipap.html
http://kakazz.blogspot.my/2014/12/cara-mudah-nak-gelek-doh-karipap.html
http://kakazz.blogspot.my/2014/02/resepi-inti-karipap.html
p/s: Resepi untuk buat doh karipap ada kat blog dapo aku tu ya... Silalah klik.. Terima kasih.. :)
0 Tukang Tembak:
Post a Comment