Assalamu'alaikum...
Puding...
Beginilah rupanya pokok puding yang boleh digunakan dalam masakan..
Pokok puding ni aku ambil kat rumah kakak kat Nilai tu.. Aku ambil ranting dia la dan cucuk dalam pasu.. Lepas tu, mak aku pulak pergi cucuk lagi ke dalam pasu yang lagi besar.. Maka, jadilah dia dua pasu... hehh...
Selalunya, pucuk pokok puding ni dicampurkan ke dalam rendang samada rendang ayam atau itik.. Rendang daging tu aku tak pasti la pulak.. Biasanya orang belah Kuala Pilah yang suka masukkan pucuk puding dalam rendang.. Aku ni orang Rembau tapi memang tak reti nak buat macam ni, apa lagi nak makan, memang pelik sikit la.. Tapi kakak ipar aku orang Kuala Pilah dan dia selalu la jugak buat rendang campur hirisan pucuk puding ni..
Sebelum kenal pokok puding ni, aku selalu tertanya-tanya, macam mana la rupanya pokok puding yang boleh dimakan.. Habis semua pokok puding yang ada kat sini aku tunjuk tapi semuanya salah.. Sehinggalah aku pergi ke rumah kakak, barulah aku tau rupa pokok puding ni.. Niaya je kalau masak pokok puding yang lain tu.. hehe..
p/s: Maaf la ya sebab aku kurang suka rendang yang dicampurkan dengan hirisan pucuk puding ni.. Aku suka rendang yang asli, yang polos gitu.. hehh...
Ingat kan puding makan tu hihi
ReplyDeleteSalam Blogwalking: www.yanieyusuf.com