Assalamu'alaikum...
Resepi dan cara buat solok lada...
Cerita pasal solok lada ni dah agak lama tertunggak.. Boleh pulak aku terlupa nak masukkan dalam blog.. Mujurlah aku tak ter-delete semua gambar yang aku edit.. Dah masuk tong sampah dah gambar ni tapi aku sempat restore balik.. ahaha...
Sebenarnya, aku memang dah lamaaaaaaaa sangat teringin nak buat sendiri solok lada ni tapi disebabkan semangat tak berapa nak kuat, maka keinginan tersebut berlalu sepi di bawa badai... Gitulah lebih kurangnya.. hehh...
Tak tau la kenapa hari tu aku rajin sangat buat solok lada ni.. Mungkin sebab masa pergi pekan sehari hari tu, aku terpandangkan cili hijau yang besar ni.. Tu yang aku terus je beli dan esoknya, terus je aku buat solok lada ni.. Nak tunggu cili yang sebenarnya memang payah la nak dapat..
Dah, jangan nak banyak sangat potpetpotpet.. Moh tengok gambar.. :)
Sebenarnya, aku memang dah lamaaaaaaaa sangat teringin nak buat sendiri solok lada ni tapi disebabkan semangat tak berapa nak kuat, maka keinginan tersebut berlalu sepi di bawa badai... Gitulah lebih kurangnya.. hehh...
Tak tau la kenapa hari tu aku rajin sangat buat solok lada ni.. Mungkin sebab masa pergi pekan sehari hari tu, aku terpandangkan cili hijau yang besar ni.. Tu yang aku terus je beli dan esoknya, terus je aku buat solok lada ni.. Nak tunggu cili yang sebenarnya memang payah la nak dapat..
Dah, jangan nak banyak sangat potpetpotpet.. Moh tengok gambar.. :)
^
Ada orang rebus ikan kembung ni tapi aku kukus je sebab tak nak manis ikan tu hilang..
v
Ambil isi ikan sahaja..
^
Lada hijau dibelah dan buang biji..
v
^
Bahan tumbuk.. Halia, bawang merah dan lada hitam..
v
^
Bahan tumbuk untuk isi solok.. Ikan, kelapa muda dan bawang serta halia dan lada hitam tadi..
v
Letakkan sedikit garam dan satu sudu makan tepung ubi untuk mengelakkan isi berderai masa kukus. Gaul sebati..
Santan pekat untuk merebus solok lada.. Masukkan sedikit garam dan kacau-kacau supaya garam sekata..
^
Solok lada yang telah disumbat.. Sumbat padat-padat dan jangan ada ruang kosong dalam cili tu.. Masukkan dalam loyang yang ada santan tadi.. Curah-curahkan santan tu atas solok lada...
v
Kukus solok lada sehingga masak.. Ada orang rebus tapi aku suka kukus..
p/s: Alhamdulillah, sangat berpuas hati dengan solok lada buatan sendiri ni.. Makan lauk ni je dengan nasi.. Makan macam ni pun bertambah nasi.. hehe..
Alaaa sedapnya.. Tengok je pon dah terliur :)
ReplyDeleteAduh kak...kecur nengok eh. Pueh hati...ikan banyak.
ReplyDelete