Assalamualaikum...
Cara nak buat kerabu jantung pisang...
Kali ni aku nak kongsikan cara aku buat kerabu jantung pisang ni.. Ada orang panggil LAWA tapi aku panggil kerabu sebab mak akupun panggil kerabu jugak.. Kita ikut apa yang mak kita cakap je.. hehe..
^
Jantung tu buang dulu kulit luar dia...
v
^
Lepas tu belah dua dan bersihkan.. Kemudian, rebus dengan sedikit garam sampai empuk.. Lepas tu toskan dan lalukan bawah air paip..
v
Hiriskan dua ulas bawang merah.. Cili api tu potong kecil-kecil.. Lada hitam guna yang serbuk je.. Masukkan semua tu ke dalam santan.. Letak garam sikit dan kacau rata.. Santan tu hendaklah diambil patinya sahaja.. Masa perah kelapa, gunakan air panas atau air yang sudah dimasak.. Jangan gunakan air paip..
Bawang tu kalau nak bakar dulupun boleh.. Ikut la selera masing-masing nak buat macam mana dan nak tambah apa lagi dalam kerabu tu.. Aku ni buat yang mudah je..
Bukan semua jantung pisang yang boleh dimakan walaupun buah pisangnya boleh makan.. Ada jantung pisang yang pahit.. Akupun tak tau sangat mana satu jantung pisang yang boleh dimakan dan mana satu yang pahit.. Lagipun pokok pisangpun aku tak berapa nak kenal sangat.. hehe.. Selalunya aku tanya mak aku la..
p/s: Makan lauk macam ni pun boleh menambah-nambah nasi.. Mana la badan tak bambambam.. hehh.. hehh.. hehh..