Assalamu'alaikum.
Coleslaw buatan sendiri.
Gambar coleslaw yang aku buat ni dah lama dah aku ambil. Sejak 18/11 hari tu lagi. Ingatkan lepas ambil tu, terus la nak buat entri berkaitan tapi sampai sudah, entri entah ke mana. Dah nak dekat sebulan dah gambar dok terperap dalam folder. Haha.
Sebenarnya, aku ternampak entri ni lalu kat timeline aku yang di-ping-kan oleh Cik Epal. Esoknya, terus je aku buat coleslaw ni tapi aku olah la bahan yang digunakan sebab bahan yang ada kat dapur aku tak lengkap macam resepi Cik Epal tu. Takkan bahan tak sama, tak boleh buat kot? Jangan nak mengada-ngada sangatlah aihh. Buat je ikut cara sendiri. Haha.
Dah, jom tengok gambar coleslaw aku pulak. Amaran ya. Gambar coleslaw buatan aku ni sememeh je. Malas aihh nak buat cantik-cantik ala chef tersohor. Heh.
Aku cuma ada bahan ni je. Kobis tu pun dah mula kecut dah tapi aku buang bahagian luar dia. Aku ambil bahagian dalam yang masih lagi elok. Bawang besar tu aku gunakan sebiji je. Kobis tu pulak suku je. Lemon dua hiris je.
^
Hiris kobis dan bawang besar tadi. Ikut suka la nak hiris macam manapun. Masukkan dalam bekas yang ada tutup. Gaul rata dan masukkan serbuk lada hitam. Lepas tu, perahkan hirisan lemon dan gaul sebati.
v
^
Kemudian, masukkan 3 sudu makan mayonis. Kacau sebati dan masukkan pula bancuhan susu tepung. Aku takde susu segar. Maka, aku gunakan aje susu tepung yang ada kat dapur aku. Aku gunakan 1 sudu makan susu tepung yang dibancuh dengan 1/4 cawan air masak.
v
^
Kacau rata semua bahan. Jika nak letak garam, boleh la letak barang secubit. Rasa dulu sebelum tutup bekas tadi dan simpan sekejap dalam peti sejuk. Aku simpan sekejap je. Asal sejuk je. Lepas tu, terus aku ngap! Haha.
v
p/s: Sedap weii coleslaw buatan sendiri ni. Tak percaya? Buat dulu maa, baru tau penangannya. Haha.
wah sedap! busyra mmg peminat coleslaw!
ReplyDelete