Assalamu'alaikum.
Masak lemak cili padi udang galah berencahkan pucuk ubi kayu.
Alhamdulillah. Ini lauk untuk aku berbuka puasa petang tadi. Aku buat masak lemak cili padi berencahkan pucuk ubi kayu. Pelik ehh? Haha.
Pagi tadi aku ke pekan sehari. Nampak la udang galah ni yang dijual secara longgok. Satu longgok dalam piring plastik tu harga dia RM10. Aku tengok ada la dalam enam ekor udang galah tu. Akupun pegang la sikit badan udang galah tu. Takde la pejal sangat isi dia tapi takde la pulak berbau busuk yang menunjukkan dia dah buruk. Makanya, akupun beli la dua piring. Kena la RM20. Nekad je ni beli. Lagipun memang dah lama sangat dah aku tak makan udang galah ni. Maklum la, aku bukannya orang senang nak bermewah dalam makanan.
Petangnya akupun mula la siang udang galah ni. Aku kira la balik semula ada berapa ekor. Haha. Ehh, tengok ada empat belas ekor la pulak. Mungkin penjual tu tambah kemudian lagi dua ekor tu. Alhamdulillah. Kiranya rezeki aku la nak dapat lagi dua ekor. Terima kasih pada yang memberi. Moga Allah murahkan rezeki pada si penjual tadi. Aamiin.
Kebetulan, petang tu ada la sorang jiran bertandang ke rumah untuk ziarah mak aku. Akupun cerita la fasal udang galah ni. Mak cik tu kata, masak lemak cili padi dengan pucuk ubi kayupun sedap jugak. Tu yang aku buat tu. Lagipun, nak beli sebiji nenas, nenasnya besar sangat. Takut membazir. Dah la harga nenaspun mahal jugak. Baiklah aku rencahkan dengan pucuk ubi kayu je. Petik je la pucuk ubi kayu tu kat belakang rumah. Kan dah jimat tu. Heh.
Mula-mula, aku masakkan kuahnya dulu. Masukkan sekeping asam keping dan cili padi yang dikisar dengan kunyit hidup ke dalam periuk. Kunyit hidup tu pun aku ambil dari polybag kat mini kebun aku. Masukkan santan dan masak hingga santan tu mendidih. Kena kacau sentiasa santan tu supaya tak pecah minyak.
Lepas tu, masukkan pula pucuk ubi kayu. Masak hingga pucuk ubi kayu tu lembut. Akhir sekali baru masukkan garam dan udang galah. Kacau-kacau sekejap dan siap! Udang galah ni sengaja aku masukkan last sekali sebab tak nak dia terlampau masak. Nanti hilanglah dia punya zat dan manis. Heh.
p/s: Dan aku juga buat mee goreng kuning. Alhamdulillah. Syukur pada rezeki yang Allah kurniakan.